Aplikaci léčiv čeká změna

Praha - Velký rozmach se očekává na trhu s náplastmi obsahující léčiva. Ačkoliv se používají už více než třicet let, k jejich většímu rozvoji dochází až teď. Důvodem je zejména technologický pokrok v oblastech polymerní chemie a elektronice a také jejich snažší aplikace.

Zatímco klasická léčiva se vstřebají do krevního oběhu pouze asi z jedné desetiny, kdy navíc játra ještě něco ze vstřebaných látek odfiltrují, náplasti dostávají léčiva skrz kůži přímo do krve. Léčiva na náplastech tak mohou být v menším množství než v tabletách při zachování stejného nebo i většího léčebného efektu. Při aplikaci náplastí navíc nemůže dojít k předávkování. Díky moderním technologiím jsou nyní náplasti menší a v různých barvách. Zásadní problém spočívá v tom, že se takto mohou použít pouze určité léky tvořené malými molekulami. Makromolekulární léčiva, jako například inzulín se přes kůži do těla nedostanou.

Za menším rozšířením náplastí mohlo doposud jejich poměrně malé využití. Lidé je nejčastěji používali náplasti proti bolesti, s nikotinem jako náhradu cigaret a teprve nedávno se začali podávat také jako antikoncepční prostředek. Odborníci zatím nepředpokládají, že by náplasti úplně vytlačili klasické léky, spíš budou jejich alternativou.