V únoru či březnu má na Zemi dopadnout americký špionážní satelit

Washington - Rozměrný americký špionážní satelit, jehož pohonné jednotky přestaly pracovat, může někdy v únoru či březnu dopadnout na zemský povrch. S odvoláním na anonymní zdroj z americké vlády o tom informovala agentura AP.

Satelit, který se vymkl kontrole pozemního střediska, může podle vládního zdroje obsahovat nebezpečné materiály. Zatím také není jasné, do které oblasti na naší planetě by mohl dopadnout. Veškeré informace o satelitu podléhají utajení, dodává agentura.

Mluvčí americké Rady národní bezpečnosti (NSC) Gordon Johndroe ujistil, že „příslušné vládní agentury situaci monitorují“. Připomněl, že „v uplynulých letech opustilo oběžnou dráhu kolem Země mnoho satelitů, které pak na naši planetu dopadly, aniž by došlo k nějakým velkým škodám. Hledáme veškeré možnosti, jak případné škody, které by tento satelit mohl způsobit, omezit,“ dodal.

Možnost sestřelit satelit ještě před dopadem na Zemi raketou Johndroe nekomentoval. Zdůraznil, že jakékoli spekulace tohoto druhu jsou nyní předčasné.