Z opuštěného kostela v Maastrichtu je knihkupectví

Maastricht - Prodejně knih, která vznikla v opuštěném středověkém kostele v nizozemském Maastrichtu, se přezdívá Knihkupectví na nebesích. Britský list The Guardian ji označil za nejpůvabnější knihkupectví na světě. A ocenil i to, jak citlivě dokázali architekti využít gotické prostory ke komerčním účelům.

Osm set let starý dominikánský klášter ze 13. století, který už neslouží žádnému řádu, se změnil v chrám knih. „Byla to nádherná budova v zoufalém stavu. Využili jsme ji jako obal a zároveň respektovali prostředí i prostor,“ vysvětluje manažer knihkupectví Selexyz Dominicanen Ton Harmes. V chrámové lodi se zákazníci necítí stísněni ani při největší nákupní horečce. Kouzlo starých kamenných zdí doplňuje jednoduchý moderní design.

Klášter měl pohnutou historii. Mniši tu byli do francouzské revoluce. Potom ho francouzská kavalérie používala k ustájení koní. A město Maastricht ho využívalo k nejrůznějším účelům. Byla tu gilotina, i když se nikdy nepoužívala. Konaly se tady zápasy v boxu i házené, výstavy hadů, vánoční trhy a skladovala se tu kola. Před totální zkázou chátrající budovu zachránil jen radikální řez.

„Při vykopávkách se našla čtyři kompletní těla a části ostatků dalších lidí. Těla se poskytla k výzkumu a zbytek se pohřbil na důstojném místě. Nic se nezničilo. Budova nesloužila jako kostel víc než dvě stě let, takže přeměna v obchod nikoho nepobouřila,“ dodává Hermes. O náklady milion a půl eur se podělilo město, stát a soukromý investor. Zákazníci jsou nadšení. Tam, kde kdysi šířili vědomosti dominikáni, to dnes dělají knihy. Je jich tu 45 tisíc a drží klášter při životě.

Vydáno pod