Kvůli stávce celníků jsou na polských hranicích nekonečné fronty

Varšava - Na východní polské hranici se vytvořily nekonečné fronty kamionů, kolony jsou dlouhé desítky kilometrů. Celníci si chtějí vymoci větší platy a tak omezují odbavování. Na jednom z přechodů na Ukrajinu čeká podle posledních informací asi 1500 kamionů. Fronta je už téměř padesátikilometrová. Podobně je tomu i na jiných přechodech do Ruska, Běloruska a na Ukrajinu.

„Na hranicích je asi 7 až 8 tisíc řidičů, dalších asi 20 tisíc stojí na parkovištích ve vnitrozemí a čekají na další pokyny,“ popisuje situaci Jan Bucek, předseda Sdružení mezinárodních přepravců. Polští celníci chtějí vyšší platy, prakticky jednou tolik, co dneska vydělávají. Vláda jim ale tolik dát nemůže.

„Celníky chápu a jejich požadavkům rozumím. Prosím je, aby se vrátili do práce. Určitě najdeme řešení celé situace,“ naléhá polský premiér Donald Tusk. Celníci ale trvají na svém. Vědí, že jim zákon zakazuje stávkovat, proto si vybírají dovolené a odcházejí na nemocenskou. V práci pak zůstane třeba jen jeden celník, a ten nic nestíhá.

Situace se každou hodinou stává horší a horší. Všechny kamiony, které míří na východní hranici dojedou jen na konec fronty, a ta se o několik dalších kilometrů prodlouží. Řidiči si stěžují na nedostatek toalet a umývárek. Dochází jim palivo i zásoby jídla. Jenže dohoda zatím žádná není. Řidiči chtějí zítra zablokovat výpadovky z hlavního města, a to by byl kolaps.