Čínu sužuje sněhová kalamita

Kuang-čou (Čína) - Nejprve uvízli na silnicích, teď se nedostanou do práce ani po železnici. Mluvíme o Číňanech ve středu a na jihu země, kde už druhý týden zuří sněžné bouře a silné mrazy. Nejprve se zastavila doprava na silnicích, časté výpadky elektřiny teď výrazně omezily i provoz vlaků. A tak není výjimkou, že statisíce lidí zůstávají odříznuti na nádražích.

Větru, mrazu a sněhu nelze poručit, a to ani v Číně. Takové přívaly sněhu země nezažila už 10 let. Pod jeho tíhou kolabují střechy domů i vedení elektrického proudu. Zastavila se doprava silniční i železniční.
Kalamita přišla krátce před oslavami čínského Nového roku, kdy se mnoho lidí vydává na cestu za rodinami. Jen na nádraží v Kuang-čou se tak teď tísní už půl miliónu cestujících. K přežití se nejlépe hodí instantní nudle, ale obchodníci už pohotově zvedli jejich cenu o polovinu. Hodinový plat by čínský dělník utratil také za veřejnou toaletu, takže se chodí do křoví před nádraží.

Hospodářské škody kvůli kalamitě se podle čínských úřadů dosud vyšplhaly na 6 miliard juanů, asi 15 miliard korun. A meteorologové varují, že nepříznivé počasí ještě potrvá.