Vůdce ruské sekty promluvil

Moskva - Pravoslavní popové ve spolupráci s ruskou policií se snaží zachránit 30 členů sekty před hromadnou sebevraždou. Lidé se zabarikádovali v jeskyni a věří, že se blíží konec světa. Samozvaný prorok Pjotr Kuzněcov, který své následovníky navedl, skončil v psychiatrické léčebně. Tam také vůbec poprvé mluvil s televizním štábem, přitom právě obrazovka představuje v jeho učení samotné peklo.

Teplota je hluboko pod nulou a na zasněžené pláni daleko od Moskvy mrznou desítky policistů. Pod jejich nohama se v jeskyni skrývá sekta, která se sama prohlašuje za jedinou správnou pravoslavnou církev.

Lidé ze sekty tvrdí, že na jaře bude konec světa a oni na něj musí počkat v jeskyni. Když se k nim policisté snažili dostat, pohrozili, že v úkrytu nechají vybuchnout benzín.

„Nejsou pod vlivem hypnózy. Vypadá to, že jeden vůdce dal dohromady lidi, kteří už dříve měli podobná přesvědčení,“ vysvětluje psychiatr Vasilij Sapegin.

A právě vůdce sekty je klíčovou postavou. On může ty, kteří ho slepě následovali přesvědčit, aby z jeskyně vyšli. Neschoval se totiž s nimi a policisté ho odvezli k psychiatrům. „Lidé tam šli kvůli své víře. Někteří dostali znamení od Panny Marie, další od našeho Pána, jíní zase od svých příbuzných. Dokážete to pochopit?“ Ptá se samozvaný prorok Pjotr Kuzněcov.

Kuzněcov zakázal lidem sledovat televizi, poslouchat rádio a vlastnit peníze. Všechny pokusy lékařů o smysluplný rozhovor s ním se ale zatím míjejí účinkem. „Vidíte, co jste těm lidem udělal? Jste posedlý! Myslíte, že tohle se Bohu líbí?“ Dotazuje se psychiatr Kuzněcova. „Armagedon přichází,“ odpovídá psychiatrovi.

Pomatený vůdce sekty odmítá s policisty spolupracovat. Ti se proto bojí, že na opuštěné pláni budou muset hlídkovat až do konce světa, tedy do května, kdy má podle sekty nastat apokalypsa.

Vydáno pod