Srbsko se přiblížilo členství v EU

Brusel - Srbsko se zdárně přibližuje členství v Evropské unii. Evropská komise totiž minulý týden předběžně odsouhlasila, že s ním uzavře stabilizační a asociační dohodu. Oznámil to eurokomisař pro rozšíření Olli Rehn. Brusel se k tomu odhodlal na základně lepší spolupráce Bělehradu s Mezinárodním soudním tribunálem pro bývalou Jugoslávii v Haagu.

Oficiální podepsání dohody s Evropskou komisí ovšem záleží na tom, jak bude Srbsko spolupracovat dál, především pak v otázce vydání jednoho z nejhledanějších mužů, generála Ratka Mladiće.

Vyhlídky Turecka na členství v Evropské unii jsou naopak stále velice mizivé. V hodnotící zprávě si země opět vysloužila kritiku hlavně za porušování lidských práv. Pokud bude chtít Ankara slyšet v Bruselu vlídnější hodnocení, bude muset zapracovat nejen na svobodě slova, ale také na právech náboženských menšin a žen i v boji proti korupci.

K budoucímu statutu jihosrbské provincie Kosovo se však Evropská unie nestaví jednotně. Část zemí podporuje nezávislost, část je však proti. Německo například nechce zhoršit vztahy s Ruskem, které s jihosrbskou provincií nesouhlasí, a celá unie s ním potřebuje spolupracovat i v jiných komplikovaných oblastech zahraniční politiky. Kompromisem tak byl návrh na neutrálním postavení Kosova. To by v praxi znamenalo, že se Srbové a Albánci mohou dohodnout v některých oblastech bez ohledu na kosovský statut. Obě strany to ale odmítly.

V Bruselu bude o budoucnosti Kosova jednat příští týden mezinárodní trojka. Jedná se o zástupce Evropské unie, Ruska a USA.