Výbuch nálože v Somálsku zabil zahraniční humanitární pracovníky

Kismayo (Somálsko) - Při výbuchu nálože u jihosomálského přístavu Kismayo zahynul dnes jeden Keňan a jeden Francouz z organizace Lékaři bez hranic (MSF) a dva Somálci. Automobil, v němž somálský řidič vezl oba humanitární pracovníky pracující pro nizozemskou pobočku MSF, najel na nálož nastraženou u silnice. Trojice ve vozidle byla na místě mrtvá, oznámila mluvčí MSF v Nairobi Susan Sandersová. Kolemjdoucího somálského novináře zabila střepina.

Strategický přístav Kismayo ovládají příslušníci místního klanu, prozatímní somálská vláda nad ním žádnou kontrolu nemá. Ve srovnání s Mogadišem je v Kismayu situace klidná; islamisté nicméně vyhrožovali útoky jako součástí svého úsilí zavést v této zemi islámské právo šaría.

Vládní jednotky již rok bojují proti povstaleckým militantním islamistům především v hlavním městě Mogadišu. Jak somálští vojáci, tak spojenecké etiopské jednotky jsou častým terčem právě výbušnin nastražených na silnicích či přepadů.

Během dvoutýdenní ofenzivy koncem roku 2006 a počátkem 2007 se etiopským a somálským vojákům podařilo zatlačit povstalce v oblasti Kismaya a dále na jihu až k hranicím s Keňou.

Somálsko nemá funkční vládu od roku 1991, kdy povstalecké klany svrhly prezidenta Mohammeda Siada Barreho, jenž vládl zemi od roku 1969. Poté začaly klany bojovat mezi sebou. Nynější prozatímní vláda je od roku 1991 čtrnáctým pokusem o obnovení centrální vlády v Somálsku, avšak v práci ji brzdí především občanská válka.