Polsku začali vládnout liberálové společně s lidovci

Varšava - Polský prezident Lech Kaczyński dnes jmenoval novou vládu složenou z liberální Občanské platformy (PO) a Polské lidové strany (PSL). Od kabinetu, v němž se ocitli ostřílení politici i ekonomičtí odborníci, Poláci očekávají nastartování reforem a zlepšení vztahů země se zahraničím.

Lídr liberálů Donald Tusk střídá v premiérském křesle konzervativce Jaroslawa Kaczyńského, dvojčete prezidenta. Padesátiletý Tusk, který pochází z Gdaňsku, chce vytvořit takové podmínky pro obyvatele v zemi, aby nemuseli utíkat za prací do zahraničí a naopak se například z oblíbených cílů Británie či Irska vraceli.

Nová vláda vznikla necelý měsíc po předčasných parlamentních volbách. Lidovcům připadnou tři ministerstva a jejich šéf, Waldemar Pawlak, usedne do křesla vicepremiéra a ministra hospodářství. Druhým vicepremiérem bude Grzegorz Schetyna, označovaný za Tuskovu pravou ruku.

Tusk dnes řekl, že se jeho vláda zaměří především na otázky změn ve zdravotnictví a školství. Nový premiér chce také zlepšit ochlazené vztahy s Ruskem a Německem. Kromě toho chce vylepšit renomé Polska v Evropské unii. Slibuje větší průhlednost jednání polské vlády, vstřícnnost a otevřenost.

První zasedání kabinetu se uskuteční ještě dnes. Za týden vláda požádá o důvěru dolní komoru parlamentu, Sejm, kde také představí své programové prohlášení. Ve čtyřistašedesátičlenném Sejmu mají PO s PSL pohodlnou většinu 240 hlasů. V zákonodárném sboru jsou ještě poslanci PiS a postkomunistické koalice LiD.

Koaliční vláda PO-PSL má podle politologů šanci, že se udrží u moci celé čtyřleté funkční období. Nicméně její složení a plány se nelíbí hlavě státu. Prezident již oznámil, že některé zákony bude vetovat. Vyjádřil také svou nechuť jmenovat na post ministra zahraničí Radoslawa Sikorského, bývalého ministra obrany, a do funkce ministra spravedlnosti Zbigniewa Čwonkalského. Ten je podle členů PiS symbolem oligarchy, který balancuje mezi politikou a byznysem. K Sikorskému má zase výtky týkající se jeho dřívějšího působení v kabinetu Jaroslawa Kaczińskiho. Prezident nicméně zdůraznil, že jmenuje všechny navržené kandidáty.