Osm let vězení pro aktivisty organizace Zoeina archa

Paříž - Šest členů francouzské humanitární organizace Zoeina archa půjde ve Francii na osm let do vězení. Rozhodl o tom dnes pařížský soud, jehož úkolem bylo přizpůsobit francouzskému právu trest osmi let nucených prací, který šestice dostala v Čadu za údajný pokus o únos 103 čadských dětí. Ve Francii trest nucených prací neexistuje. Výrok soudu odpovídá návrhu veřejného žalobce.

Čadský rozsudek vzbudil ve Francii velké pochyby, ale Francie a Čad jsou dvoustrannou dohodou vázány respektovat rozsudky justice druhého státu v případě, že odsouzení požádají o odpykání trestu ve své vlasti.
Šestice byla v prosinci odsouzena za pokus odvézt z Čadu do Francie 103 dětí. Podle ní šlo o sirotky z válkou postižené súdánské oblasti Dárfúr, sousedící s Čadem. Soud v Ndjameně ale dospěl k závěru, že šlo o čadské děti vylákané podvodnými sliby na jejich rodičích s cílem převézt je do Francie a dát je tam za úplatu k adopci. Odsouzení byli vzápětí na základě už zmíněné dohody přepraveni do Francie.

Obhájci a příbuzní odsouzených tvrdí, že proces v Čadu byl poznamenán mnoha neregulérnostmi, že šestice byla odsouzena v diktátorské zemi, která nerespektuje lidská práva, a že Francie by neměla takový rozsudek schválit. Odvolávají se i na evropskou úmluvu o lidských právech, kterou je Francie jako členský stát Rady Evropy nucena respektovat.
Francouzské úřady se od operace Zoeiny archy distancovaly. Proti třem z odsouzené šestice bylo navíc začátkem ledna ve Francii vzneseno obvinění z napomáhání k nezákonnému pobytu cizích nezletilců v zemi, z nelegálního zprostředkovávání adopce a z podvodu. Francie také dala najevo, že nehodlá zaplatit milionové odškodné, k jehož vyplacení rodinám dětí byli aktivisté Zoeiny archy rovněž odsouzeni.

Jak dodává Jan Šmíd, zpravodaj ČRo 1 Radiožurnál, jediný, kdo může čadským odsouzencům udělit milost, je čadský prezident Idriss Déby. Francouzský prezident Nicolas Sarkózy takovou možnost nemá. To znamená, že si členové Zoeiny archy budou muset s největší pravděpodobností odpykat nejméně čtyřletý trest ve vězení, pak může požádat o prominutí zbytku trestu.

Vydáno pod