Maďarští kněží chtějí mít možnost řídit pod vlivem alkoholu

Budapešť - Katolická církev v Maďarsku žádá ministerstvo spravedlnosti o výjimku pro své kněze. Mají problémy s dodržováním nulové tolerance alkoholu za volantem. Během mší musí totiž pít mešní víno, a proto teoreticky nemohou řídit.


Opilci to mají v Maďarsku od 20. ledna těžší, dopravní policie tvrdě trestá jakékoli množství alkoholu v krvi. Přistižený se může rozloučit s řidičským průkazem. „To, že jsme předtím řidičáky neodebírali, mělo tragické následky. Všichni už mají pijanů za volantem dost,“ říká rázně Endre Komaromi, ředitel dopravní policie.
Největší problémy ale zatím má paradoxně katolická církev, kněží totiž musejí denně sloužit mše, a to pro ně znamená i povinný hlt mešního vína. Vzhledem k nedostatku duchovních má mnoho farářů na starosti několik kostelů a ty mezi obřady objíždějí autem.

„Během mše nepijeme alkohol, ale Kristovu krev. Od poslední večeře před dvěma tisíci lety je to důležitá součást naší víry,“ brání se katolický kněz Peter Kovacs. Církev chce kněží vybavit kartou, na které bude stát, že museli pít alkohol v rámci svých pracovních povinností. Ministerstvo spravedlnosti zatím uvažuje, jak se k žádosti o výjimku postavit. Maďarsko přísnějším zákonem vyhovělo Evropské unii, která se snaží snížit počet dopravních nehod.

Názory řidičů se různí: „Lidé si předtím říkali, když můžu jednu skleničku, dám si dvě a bude to v pořádku. Vypili tři a bourali,“ říká jeden z nich. „Podle mě nulová tolerance nutná není. V Rakousku ji nemají a lidé tam jezdí daleko lépe než tady,“ oponuje druhý.

Opilí řidiči zavinili minulý rok v Maďarsku deset procent z celkových 21 tisíc nehod, zemřelo při nich 154 lidí. Jen za první dva dny platnosti nového zákona zabavila policie už 44 řidičáků.