Mráz a sníh v Číně způsobily energetickou krizi

Peking - Mráz a přívaly sněhu zkomplikovaly v Číně dodávky uhlí do elektráren a způsobily nejhorší energetickou krizi v historii země, uvedla agentura Reuters. Nepříznivé počasí si rovněž vyžádalo na 50 obětí, z toho 25 lidí zahynulo při dnešní nehodě autobusu. Do provincie Chu-nan, která patří mezi nejhůře postižené oblasti země, dnes přijel i premiér Wen Ťia-pao, aby se přesvědčil o dopadech nejtvrdší zimy za posledních padesát let.

V důsledku mrazů postihly výpadky proudu více než polovinu čínských provincií a řada podvniků musela zastavit výrobu. Město Čchen-čou na jihu provincie Chu-nan je bez elektřiny a vody už pět dní. Ministerstvo dopravy ve snaze o zachování dodávek energie posílilo železniční dopravu uhlí o 28 procent. Vláda rovněž vyzvala majitele malých nelegálních dolů, které Peking loni nechal z bezpečnostních důvodů uzavřít, k obnovení těžby.

Mráz a sníh komplikují i osobní dopravu. V Šanghaji uvízlo na nádraží na 30 000 cestujících, když úřady zrušily jejich dálkový vlak. Téměř 50 000 dalších lidí na cestě z Pekingu na jižní pobřeží Číny muselo zůstat v provincii Chu-nan, protože železniční trať byla neprůjezdná. Po celé zemi je uzavřeno více než deset letišť.

Dopravní komplikace poznamenaly i cestu čínského premiéra do Chu-nanu. Kvůli námraze na letišti muselo Wenovo letadlo přistát v sousední provincii Chu-pej a premiér zbytek cesty absolvoval ve vlaku.
Sněhové bouře sužují Čínu už od 10. ledna a počasí si vyžádalo už na padesát obětí. K nejtragičtější nehodě došlo dnes ráno na jihu země, když autobus sklouzl po namrzlé silnici do čtyřicet metrů hluboké rokle. Při nehodě zahynulo 25 lidí, zbývajících 13 cestujících utrpělo zranění.

Čínské úřady odhadují, že mrazy postihly 78 milionů lidí v 17 provinciích. Analytici předpokládají, že počasí krátkodobě poškodí i čínskou ekonomiku a způsobí další růst inflace. Ta už přitom dosáhla 4,8 procenta, což je nejvyšší hodnota za poslední desetiletí.