Berlusconi žádá v Itálii co nejrychleji volby, prezident dnes ukončí konzultace o urovnání krize

Řím - Bývalý italský premiér Silvio Berlusconi dnes požádal prezidenta Giorgia Napolitana, aby byly co nejrychleji vypsány předčasné volby. Italský prezident, který se snaží získat politiky pro vytvoření prozatímního kabinetu, který by reformoval volební zákon, má dnes uzavřít konzultace o urovnání politické krize, která vznikla po demisi vlády Romana Prodiho z minulého týdne.

„Soudíme, že není jiné cesty než vrátit se k urnám a dát zemi co nejrychleji akceschopnou vládu,“ řekl Berlusconi a vyloučil tak možnost úřednické vlády na přechodné období. Šéf pravice odmítl nezbytnost reformovat volební zákon a připomněl, že zákon umožnil Prodimu pohodlnou většinu v dolní sněmovně.

Případná prozatímní vláda by se podle Berlusconiho nedokázala na změně volebního zákona dohodnout, protože levice je rozdělena tak, že se dva roky nebyla ani schopná shodnout na reformách.

Naopak šéf středolevé Demokratické strany, římský starosta Walter Veltroni dnes Napolitanovi navrhl, aby stanovil volby až na jaro příštího roku a do té doby se pracovalo na reformě volebního zákona, jenž by přinesl více politické stability. V případě, že by se volby konaly ihned, vyloučil Veltroni velkou koalici levého středu, kterou obhajuje bývalý premiér Prodi.

Po konzultacích, které začaly minulý týden v pátek, by měl Napolitano podle italského tisku ve středu nebo ve čtvrtek oznámit, zda rozpustí parlament a vyzve k předčasným volbám, nebo zda se rozhodne pro ustavení prozatímní vlády.

Prezident předem oznámil, že chce politickou scénu přesvědčit o nutnosti prozatímní vlády, jejímž úkolem by bylo zreformovat nefunkční volební systém, Berlusconi naopak prosazuje urychlené vypsání předčasných voleb. Pro přechodný kabinet se naproti tomu zřejmě vysloví Veltroni, protože z nejčerstvějších průzkumů vyplývá, že pokud by došlo k předčasným volbám, levice by utrpěla drtivou porážku.

V případě předčasných voleb by pravice byla ve výhodě, neboť Berlusconiho tábor má nad levým středem podle průzkumů preferencí desetiprocentní až dvanáctiprocentní převahu. Berlusconiho podporuje celá pravice kromě Unie křesťanských demokratů a středu (UDC).

Vydáno pod