Izrael nebude bránit Abbásovu Fatahu kontrolovat hranici Gazy

Jeruzalém - Izrael nebude bránit palestinské samosprávě Mahmúda Abbáse kontrolovat hraniční přechod mezi pásmem Gazy a Egyptem. Není ale jasné, jakým způsobem chtějí Abbásovy jednotky působit na území, které nyní kontrolují jeho soupeři z Hamasu. Podle agentury Reuters mají o dělbě odpovědnosti na hranici jednat ve středu v Káhiře Abbás a zástupce Hamasu.

Hranice je otevřená od 23. ledna. Palestinci ji prorazili na několika místech, aby si mohli v Egyptě dokoupit zásoby. Od té doby tam prošly statisíce lidí, ale Egypt začal v pondělí hranici znovu zavírat. Izrael 17. ledna zablokoval všechny přechody z pásma na své území a umožňuje pouze omezené dodávky paliva pro elektrárnu a humanitární dodávky léků a potravin. Chce Palestince přinutit k tomu, aby zastavili raketovou palbu.

V současné době se nejvíc diskutuje o budoucím režimu na hranici do Egypta. Podle minulých dohod ji mají střežit společně Egypt a jednotky samosprávy. Dohlížet na přechod mají evropští pozorovatelé a Izrael má právo přechod pozorovat pomocí kamer. Do tohoto režimu chce nyní vstoupit Hamas, který pásmo ovládl loni v létě a vytlačil z něj jednotky Abbásova Fatahu. Egypt se snaží zprostředkovat dialog a případně novou dohodu.

Izrael byl až dosud vůči možnost návratu mužů Fatahu do pásma Gazy skeptický. Nejmenovaný vládní představitel dnes řekl agentuře Reuters, že získal-li Abbás pro svůj plán souhlas arabských zemí i Evropské unie, pak Izrael nebude proti. „Jestliže to chtějí všichni, my nebudeme proti. Považujeme Abbáse za zákonného vůdce a nechceme ho oslabovat,“ řekl tento zdroj. Abbás původně navrhoval, že Fatah bude střežit i přechody z pásma do Izraele. „To je ale něco úplně jiného,“ řekl zdroj Reuters. S tím prý Izrael nesouhlasí.

Egyptský prezident Husní Mubarak přijme ve středu odděleně Abbáse a po něm večer člena vedení Hamasu Mahmúda Zahara. Abbás odmítá obnovu dialogu s Hamasem. Podmiňuje ji tím, že tato radikální organizace musí odvolat své loňské vojenské vítězství nad Fatahem. Jeho nynější vládu v pásmu Gazy považuje Abbás za nelegitimní.

V minulosti zprostředkovávala dialog mezi Hamasem a Fatahem také Saúdská Arábie. V Rijádu se v pondělí sešel se saúdskoarabským ministrem zahraničí exilový vůdce radikálů Chálid Mišal. Hovořil s princem Fajsalem ibn Abdal Azízem Saúdem o možnosti obnovit kontakt s Fatahem.

Hamas v roce 2006 vyhrál parlamentní volby a sestavil vládu, ale USA a Evropská unie jí vypověděly finanční pomoc. Rijád pak zprostředkoval dohodu o vládě národní jednoty, v níž byl zastoupen také Fatah. Západ pak obnovil vztahy, ale pouze s Abbásem a tou částí vlády, která se hlásila k Fatahu. Rozkol dále pokračoval a vyvrcholil loňskými boji v pásmu Gazy a roztržením vlád. Svět nyní jedná jenom s kabinetem, který ovládá západní břeh Jordánu. Izrael na podporu této umírněnější části Palestinců letos obnovil se samosprávou mírové rozhovory, které byly přerušeny sedm let.