Kolony na přechodech na východě Polska se pomalu zkracují

Varšava - Hraniční přechody podél východní hranice Polska nadále blokují stovky kamionů, ačkoliv situace se podle celní správy zlepšuje. Čekací doby nadále činí až dva dny. Řidičům, kteří nechtějí stát v mnohakilometrových kolonách v cestě na Ukrajinu, dispečeři doporučují přechody na Slovensku.

Odbavování se vleče kvůli protestu celníků, kteří požadují vyšší platy. Polská vláda dnes přijala novelu zákona o celní správě. Podle ní celníci podezřelí z korupce nebudou propoušteni ze zaměstnání. Zvýšení právní ochrany bylo jedním z požadavků nespokojených zaměstnanců, kteří nechtějí brát na sebe velkou zodpovědnost a prožívat každodenní stres, a to navíc za nízké mzdy.

Hlavní podmínkou pro upuštění od protestu je zvýšení platu. Protest spočívá v tom, že celníci přepečlivě kontrolují všechny dokumenty, a tím tak zdržují odbavování, řada z nich je na nemocenské nebo si vybírají dovolenou. Průměrná měsíční mzda celníka je v Polsku 1350 zlotých. Ministr financí Jacek Rostowski dnes řekl, že po ukončení protestu, bude zaměstnancům celní správy zvýšena mzda o 500 zlotých (3600 korun). Odboráři se k tomu ještě nevyjádřili. Doposud požadovali trojnásobek.
Protest polských celníků trvá již od 11. října. Jeho dopady pocítili řidiči poprvé intenzivně minulý týden, kdy se fronty před přechody prodloužily na několik kilometrů a na odbavení se čekalo až čtyři dny. Řada celníků si totiž vybrala dovolenou a někteří nastoupili na nemocenskou, celní správa se také dlouhodobě potýká s nedostatkem zaměstnanců. V pondělí se část pracovníků vrátila do práce.

Na protest reagovali nejprve ukrajinští řidiči, kteří na několik hodin zablokovali polsko-ukrajinský přechod v Dorohusku. Polští kolegové se k nim přidali v pondělí, kdy svými vozy zatarasili příjezdové komunikace ve východopolském Přemyšlu.

Podmínky v kolonách jsou podle řidičů až drastické. Čekací doby se od pondělka o něco zkrátily, přesto činí okolo 70 až 80 hodin, tedy asi tři dny. Musejí se proto zásobit potravinami a pitím a zvyknout si na to, že jako toaleta jim musí stačit pole u silnice. „Ještě, že letos není krutá zima,“ podotkl jeden z nich. Podél hraničních přechodů Polska s Ukrajinou a Běloruskem stojí z obou stran podle neoficiálních informací až 9000 nákladních aut.

Dopravci nechápou, proč musejí doplácet na protesty celníků. Jsou rozhořčeni, protože zboží nedoručí včas zákazníkovi. Bělorusko již oznámilo, že bude od polské vlády požadovat odškodnění za ušlý zisk. Podobný krok zvažují polští dopravci. Ti jsou připraveni zatarasit kamiony příjezdové komunikace do Varšavy, pokud vláda neodblokuje hranice. Rozhodnutí o blokádě ale dopravci zatím odložili. Věří, že celníci budou pozitivně reagovat na dnešní informace z vlády a vrátí se do práce.