Ahmadínežád tvrdí, že se Írán blíží vrcholu jaderného programu

Teherán - Írán se blíží k završení svého jaderného programu a neustoupí západnímu tlaku, aby své aktivity zastavil. Před davem shromážděným v Búšehru, kde Íránci dokončují jaderný reaktor, to dnes řekl íránský prezident Mahmúd Ahmadínežád. Uvedl rovněž, že by země měla mít první elektřinu získanou z tohoto zařízení za rok.

Západní státy se podle Ahmadínežáda mýlí, jestliže si myslí, že jim íránský národ ustoupí. „Blížíme se v jaderném programu k vrcholu,“ prohlásil.

Íránu s budováním reaktoru v Búšehru pomáhá Rusko. Tento týden tam dopravilo poslední z plánovaných dodávek jaderného paliva. Teherán tvrdí, že reaktor bude spuštěn už v létě, Rusko hovoří až o konci roku.

I když Írán odebírá palivo pro Búšehr z Ruska, pokračuje i ve vlastním obohacování uranu a tuto technologii chce dále rozšiřovat. Hodlá prý postavit další jaderné elektrárny, protože musí pokrýt rostoucí poptávku po elektřině a chce šetřit ropné zásoby pro export. Technologie obohacování je využitelná také ve vojenském programu, ale Teherán tvrdí, že mu o zbraně nejde.

Západní svět chce Írán přinutit k tomu, aby se obohacování vzdal výměnou za nabízené výhody. Írán toto řešení zásadně odmítá. Také Rusko, které v Radě bezpečnosti OSN íránské zájmy spíš hájí, v prosinci, kdy začala navážka paliva do Búšehru, prohlásilo, že Írán teď nemá důvod trvat na obohacování uranu.

Rada bezpečnosti na Írán kvůli nejasnostem kolem jeho nukleárních aktivit už dvakrát uvalila sankce. V pondělí jednala o návrhu nové rezoluce. Má zpřísnit podmínky pro vycestování Íráncům zapojených do jaderného a raketového programu a zakázat obchodování s technologiemi využitelnými jak pro civilní, tak pro jaderný program. Nařizuje zemím prohlížet náklady zboží směřujícího do Íránu i z něj a rozšiřuje seznam účastníků íránského jaderného programu, jimiž budou zmražena konta.

Rezoluce také doporučuje všem zemím opatrnost při obchodním a bankovním styku s Íránem. Zatím není jasné, zda Čína a Rusko, jako stálí členové rady s právem veta, tuto rezoluci podpoří.