Keňská policie má rozkaz střílet na rabující a žháře

Nairobi - Keňští policisté dnes dostali příkaz střílet na všechny, kdo rabují, zakládají požáry, mají u sebe zbraně nebo stavějí barikády na ulicích. Vláda se tak snaží zastavit eskalující etnické násilí, v nějž přerostly povolební opoziční protesty proti prosincovému znovuzvolení prezidenta Mwaie Kibakiho.

„Máme rozkaz tyto lidi zastřelit, pokud je chytíme při činu,“ řekl představitel keňské policie agentuře AFP. V úterý byl v hlavním městě Nairobi zavražděn poslanec za opoziční Pomerančové demokratické hnutí (ODM). V následných násilných protestech a bojích mezi příslušníky různých kmenů zahynulo podle údajů AFP 22 lidí.

Keňská krize je ve středu zájmu rozhovorů ministrů zahraničí afrických zemí, kteří se v etiopské Addis Abebě připravují na čtvrteční zahájení summitu Africké unie (AU). „Keňské záležitosti jsou vážné a my nemůžeme jen tak přijmout, co nám chce jednostranně předkládat vláda Mwaie Kibakiho,“ uvedl vysoký představitel AU.

Keňská opozice dříve protestovala proti účasti ministra zahraničí Kibakiho vlády na summitu AU, protože nedávno jmenovanou vládu neuznává za legitimní, stejně jako nepřijala výsledky prezidentských voleb.

Tajemnice americké ministryně zahraničí pro Afriku Jendayi Frazerová dnes prohlásila, že násilnosti, které viděla při své lednové návštěvě Keni, považuje za zjevné etnické čistky zaměřené proti kmeni Kikujů. Pohrozila také keňským představitelům, že Spojené státy přehodnotí poskytování pomoci jejich zemi.

Západokeňské město Naivasha bylo v úterý svědkem násilných nepokojů, při nichž dav napadl skupinu lidí z kmene Luů, kteří měli být právě evakuováni do bezpečí. Příslušníci kmene Kikujů se tu údajně chtěli pomstít kmeni Luů za předchozí povolební pronásledování. Policie proti nim zasáhla vrtulníky. Dnes ve městě Naivasha panoval napjatý klid, policie vyzbrojená puškami hlídkovala na ulicích.

V úterý byly znovu zahájeny oficiální rozhovory mezi Kibakim a vůdcem opozičního ODM Railou Odingou pod záštitou bývalého generálního tajemníka OSN Kofiho Annana. Žádný konkrétní výsledek zatím nepřinesly.

Násilnosti v Keni vypukly po prosincových prezidentských volbách. V nich zvítězil Kibaki, opozice je však považuje za zfalšované a jejich regulérnost zpochybnili i zahraniční pozorovatelé. Podle AFP přišla při nepokojích o život už zhruba tisícovka osob a čtvrt milionu lidí uprchlo ze svých domovů.