Malta a Slovinsko ratifikovaly Lisabonskou smlouvu, dnes o ní hlasuje Slovensko

Bratislava/Valetta - Malta je po Maďarsku a Slovinsku třetí ze sedmadvaceti zemí Evropské unie, které ratifikovaly Lisabonskou smlouvu. Dnes kolem 17:00 by o ní měl hlasovat i slovenský parlament, opozice ale hodlá schválení zablokovat.

Ačkoliv většina slovenských opozičních stran nemá ke smlouvě námitky, jsou jejich poslanci připraveni hlasování bojkotovat a při hlasování odejít ze sálu. Chtějí tak protestovat proti kontroverznímu vládnímu návrhu tiskového zákona. Ten podle opozice omezuje svobodu projevu, navíc sklidil kritiku i mimo Slovensko a protestovala proti němu například Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě.

Ve slovenském parlamentu k ratifikaci Lisabonské smlouvy nestačí prostá většina poslaneckých hlasů, vládní koalice potřebuje i podporu opozice. V poslaneckých lavicích má koalice 85 poslanců, ke schválení smlouvy je ale potřeba souhlas nejméně 90 zákonodárců ze 150členného parlamentu.

Premiér Robert Fico označuje chování opozice za přízemní vydírání, kterému koalice nikdy nepodlehne. Podle něj neschválení smlouvy poškodí dobré jméno Slovenska v zahraničí.

Lisabonská smlouva má umožnit lepší fungování rozšířené EU z 15 na 27 zemí. Nahrazuje euroústavu, jejíž ratifikaci odmítli v roce 2005 v referendu obyvatelé Francie a Nizozemska. S euroústavou se smlouva z velké části shoduje, ale vypadly z ní mimo jiné ústavní symboly - společná hymna a vlajka. Aby smlouva podepsaná vládami loni v prosinci v Lisabonu začala platit, musí ji schválit všechny členské země bez výjimky. Ve většině států včetně České republiky ji bude ratifikovat parlament, jistá je ratifikace formou referenda zatím jen v Irsku, voliči tlačí k témuž své vlády v Nizozemsku a v Británii.