Za nošení burky u soudu bude v Itálii souzena Tunisanka

Cremona (Itálie) - V severoitalské Cremoně dnes stane znovu před soudem manželka tuniského imáma, která byla odsouzena k deseti letům žaláře za pokus o atentát. Souzena bude tentokrát za to, že před tribunál předstoupila v burce, tradičním muslimském ženském oděvu, který halí celé tělo od hlavy k patě a zakrývá i obličej.

Jak v Dobrém ránu připomněl redaktor RAI Josef Kašpar, Munia Mzudžová bude souzena na základě zákona z roku 1975, podle něhož je zakázáno bez závažného důvodu nosit na veřejných místech šaty znemožňující identifikaci osoby policií. Ženě hrozí až dva roky vězení. Podle italského tisku to je poprvé, co byl tento zákon v Itálii použit v případě muslimského oděvu.

Manželka imáma Murada Trabelsího předstoupila před tribunál v Cremoně v září 2005, když byl její manžel souzen za příslušnost k radikální muslimské skupině, která plánovala atentát proti katedrále v tomto městě. Mzudžová byla souzena za to, že se svými krajany připravovala atentáty v západoevropských zemích.

Podle Kašpara má burka mezi muslimy žijícími v západní Evropě symbolický význam - má okázale zdůrazňovat odlišnost a svým způsobem jde také o provokaci.