Předák Strany maďarské koalice zaplatí milion za urážku Slotovy strany

Bratislava - Místopředseda opoziční slovenské Strany maďarské koalice (SMK) Miklós Duray má vládní Slovenské národní straně (SNS) Jána Sloty zaplatit milion slovenských korun kvůli tomu, že ji označil za fašistickou. Rozhodl o tom dnes okresní soud v Bratislavě. Duray se podle rozsudku musí za své tvrzení také omluvit, proti rozsudku se ale chce odvolat - podle něj jde totiž o omezení svobody slova.

SNS a SMK patří na slovenské politické scéně k tradičním rivalům a ostrými slovy se nešetří ani na jedné straně. Předseda SNS Slota je známý svými výpady proti maďarské menšině a urážky z jeho úst zaznívají i na adresu konkrétních politiků SMK.

Původně SNS po Durayovi žádala deset milionů korun, podle soudu je ale taková částka nepřiměřená. Soud nicméně rozhodl, že výroky předáka slovenských Maďarů na adresu SNS jsou ponižující a urážlivé.

„Jeden politik si nemůže dovolit použít takovýto výraz vůči jinému politikovi,“ uvedla soudkyně. Podle ní je kritika na politickém kolbišti přípustná, ale musí mít své mantinely a být slušná. Výraz „fašistická“ by prý politik v takovéto pozici vůči svým protivníkům užívat neměl.

Durayův advokát Peter Kubík už dříve prohlásil, že rozsudek ve prospěch SNS by mohl znamenat omezení svobody slova a sám Duray tento argument dnes znovu zopakoval. V případě, že slovenská justice rozsudek potvrdí, se Duray hodlá obrátit na Evropský soud pro lidská práva ve Štrasburku.

Spor se týká Durayových slov, která poslanec vyřkl v roce 2006 v maďarské rozhlasové stanici InfoRadio. „Slovenskou vládu mocensky z jedné třetiny tvoří Slotova strana, která je fašistickou stranou,“ řekl tehdy Duray, který má mezi předáky půlmilionové maďarské menšiny pověst radikála.

Právě Duray loni otevřel spornou otázku odškodnění Maďarů za křivdy způsobené poválečnými Benešovými dekrety, které připravily příslušníky německé a maďarské menšiny v tehdejším Československu o občanská práva i majetky. Durayův nápad sice neuspěl, nicméně SNS na oplátku prosadila v parlamentu usnesení o nedotknutelnosti Benešových dekretů, podpořené i slovenskými opozičními stranami. Tento krok značně zvýšil napětí i mezi Bratislavou a Budapeští.

Spor kvůli urážce ale nevede jen SNS, ale také SMK. Kvůli urážlivým výrokům Jána Sloty se na soud obrátil i předseda SMK Pál Csáky.