V Keni opět jedná prezident s opozicí o řešení povolební krize

Nairobi - V Keni byl dnes zavražděn poslanec za opoziční Pomerančové demokratické hnutí (ODM), které neuznalo výsledky sporných voleb z konce prosince. Jeho smrt vyvolala další násilné protesty a novou vlnu brutálního etnického násilí. V hlavním městě Nairobi se znovu sešli prezident Mwaie Kibaki s vůdcem ODM Railou Odingou, aby se za zprostředkování bývalého generálního tajemníka OSN Kofiho Annana pokusili najít z nynější krize východisko.

Annan se snaží přimět znesvářené politiky ke kompromisnímu řešení. „Keňa je jen jedna, jako lidé jsme různí, doufám ale, že se na prvním místě považujete za Keňany,“ řekl Kofi Annan, bývalý generální tajemník OSN.

Na úvod jednání prohlásil, že naléhavé problémy Keni mohou být vyřešeny do čtyř týdnů. Na projednání širších keňských otázek bude podle něj potřeba zhruba rok.

Poslanec ODM Melitus Mugabe Were byl zastřelen před svým domem v hlavním městě Nairobi krátce po půlnoci. „Vyšetřujeme to jako vraždu. Nemáme důkaz, že byl čin politicky motivovaný, nic ale nevylučujeme,“ uvedl Eric Kiraithe, mluvčí policie v Nairobi. Prezident Kibaki znovu vyzval k uklidnění v zemi a slíbil, že tato vražda bude vyšetřena.

Před Werovým domem se strhla další z mnoha potyček. Opozice tvrdí, že se země propadá do anarchie a může za to podle ní vláda. „Je hrozné, že byl takto zavražděn člen parlamentu, viděl jsem v jeho těle 5 kulek. Bylo to chladnokrevně naplánované,“ popsal opoziční předák Raila Dinga.

Od rána se v Nairobi shromažďovali lidé, aby odsoudili poslancovo zavraždění, ze kterého obviňovali vládu. Policie proti nim zasáhla slzným plynem.

Ve městě Naivasha tisíce lidí zapalovaly domy a vytloukaly okna obchodů. Příslušníci kmene Kikujů se tu údajně chtěli pomstít kmeni Luů za předchozí povolební pronásledování. Dav zhruba 600 lidí se snažil napadnout 300 uprchlíků z kmene Luů, právě když měli být evakuováni nákladními auty do bezpečí. Policie nasadila na jejich ochranu vrtulníky.

Generální tajemník OSN Pan Ki-mun při své dnešní návštěvě Rwandy označil pokračující nepokoje v Keni za nepřijatelné. Přislíbil podporu Kofi Annanovi v jeho úsilí přivést keňské představitele ke smírnému řešení povolební krize.

Násilnosti v Keni vypukly po prosincových prezidentských volbách. Vyžádaly si už 800 mrtvých a 250 zraněných. Ve volbách zvítězil Kibaki, opozice však odmítla výsledek hlasování uznat a jeho regulérnost zpochybnili i zahraniční pozorovatelé.