O plánech na radar v ČR a Polsku by se podle EP mělo diskutovat i na úrovni EU

Brusel - Nejen bilaterálně, ale i na úrovni Evropské unie by se mělo diskutovat o plánech USA umístit protiraketovou základnu v Česku a Polsku. Podle některých dnešních prohlášení poslanců v Evropském parlamentu jde totiž o bezpečnost celého kontinentu.

Zpochybnění zaznívala hlavně ze strany socialistických, zelených či komunistických politiků, kteří se mimo jiné obávají, aby případné vybudování základny nevyvolalo nové závody ve zbrojení.

USA chtějí v ČR umístit radarovou část základny a v Polsku desítku antiraket. Proti tomu ostře protestuje Rusko a podle průzkumů s tím nesouhlasí ani většina české veřejnosti. USA plán zdůvodňují potřebou získat nástroje pro zneškodnění raket, které by mohly na Evropu či USA vyslat státy jako Írán. Moskva tyto obavy ale nesdílí a naopak hrozí adekvátními protiopatřeními.

„Bezpečnostní témata týkající se celé Evropy by neměla být vyjednávána výhradně na bilaterální úrovni,“ uvedla v dnešním prohlášení trojice socialistických europoslanců včetně Libora Roučka z ČSSD.

Jeden z čelných představitelů frakce zelených v EP Daniel Cohn-Bendit prohlásil, že návrh má zásadní dopady na bezpečnost celé EU. Systém je podle něj špatný a bude mít kontraproduktivní dopady. „Je nesvědomité od vlád jiných členských států, že strkají hlavy do písku a pokouší se kolem této otázky chodit po špičkách,“ dodal.

„Nevidíme, jak protiraketový štít určený k ochraně Spojených států před nějakou imaginární hrozbou zapadá do naší evropské bezpečnostní strategie,“ poznamenal místopředseda socialistické frakce Jan Marinus Wiersma. Český komunistický europoslanec Vladimír Remek zase varoval před bezpečnostními riziky, která s sebou plány USA přinášejí, a zhoršením vztahů s Moskvou. „Není to ani v zájmu našich občanů,“ dodal.

Vydáno pod