Sedmnáct mrtvých při výbuchu v istanbulské továrně

Istanbul - Sedmnáct mrtvých a 68 zraněných si dnes vyžádala exploze v tovární budově v Istanbulu. Istanbulský guvernér Muammer Güler ale vyloučil, že by šlo o teroristický útok.

Güler oznámil, že exploze nastala v budově, kde byla nelegální továrna na zábavní pyrotechniku, která také zřejmě byla příčinou neštěstí. Pod troskami budovy podle guvernéra už žádné další osoby nejsou. Čtyři zranění jsou v kritickém stavu.

Tovární budova je situována v evropské části největšího tureckého města, v průmyslové čtvrti Zeytinburnu, kde jsou nejen oděvní závody, ale také právě továrny na výrobu zábavní pyrotechniky. Dvě patra čtyřpatrové budovy se při výbuchu zřítila.

Mohutná exploze vyrazila všechna okna okolních budov, poničila několik okolostojících automobilů a způsobila paniku. Na místě zasahují četné jednotky hasičů, záchranářů a policistů.
Guvernér Istanbulu uvedl, že silnějšímu výbuchu předcházela slabší exploze a požár.

Očitý svědek neštěstí, který pracuje v sousední továrně, televizní stanici CNN-Türk řekl, že slyšel dva výbuchy po sobě v intervalu pěti minut. „Z továrny začal stoupat bílý dým. Kolem pobíhali lidé. Pomohl jsem vynést šest raněných,“ uvedl.

Vydáno pod