Nacistické heslo „Arbeit macht frei“ připravilo německou moderátorku o místo

Berlín - Šokující "povzbuzení" v podobě nacistického hesla Arbeit macht frei (práce osvobozuje) udělila jednomu televiznímu divákovi moderátorka německé komerční televize ProSieben. Šestadvacetiletá Juliane Zieglerová si záhy uvědomila, že slogan, který visíval nad branami nacistických koncentračních táborů, nemá ani v pozdně noční výherní soutěži co dělat, a zřejmě na pokyn redakce se za něj omluvila. Vedení televize ji však nemilosrdně vyhodilo.

Atraktivní a výřečné moderátorce telefonní soutěže Nightloft to v noci na středu zjevně rychleji mluvilo než myslelo. Do pořadu zavolal mdlým hlasem divák, jenž si postěžoval, že ráno zase musí do práce.
Nepsanou povinností moderátorek podobných relací je dodávat divákům elán, a Zieglerová se chopila příležitosti s opravdovým zápalem. „Ale běž. Musíš se trochu nadchnout a dát se do práce. Práce osvobozuje,“ ujelo jí, když se snažila žoviálním tónem povzbudit volajícího.

Pak z ní vyhrkl lehce hystericky znějící smích. Zieglerová pak zmizela v zákulisí a asi čtvrt hodiny nechala pořad moderovat svou kolegyni. Když se vrátila, pokusila se trapas zmírnit omluvou. Slova se jí prý „hloupě vplížila“ na jazyk a „důrazně“ se za ně omluvila. „Před chvílí jsem utrousila něco, co tak vůbec nebylo myšleno,“ dušovala se.

Na ProSieben však okamžitě skončila. „To bylo neomluvitelné ujetí,“ řekla deníku Bild mluvčí televizní stanice Susanne Langová. Moderátorka známá z dřívějška i z televize RTL a také jako asistentka v pořadu Guinness World Records Show na ProSieben podle všeho zmizí navždy z televizních obrazovek.

Nacistickým pozdravem, zdviženou pravicí, nedávno německou veřejnost šokovala hvězda reality show Dschungel-Camp. Televize RTL provinilce DJ Tomekka z „tábora“ umístěného v Austrálii vyloučila. Také DJ Tomekk se dodatečně omluvil.

V Česku se kontroverzními výroky připomínajícími nacistická hesla v minulosti prezentoval i premiér Mirek Topolánek. Loni v březnu poslal jednomu novináři esemesku se vzkazem: „Es kommt der Tag..“. Úsloví „přijde den“ přitom používali nacisticky orientovaní členové Sudetoněmecké strany ve 30. letech minulého století jako výzvu k připojení bývalých Sudet k německé říši. Ještě jako šéf opozice Topolánek použil slova „noc dlouhých nožů“ pro personální změny po případném volebním vítězství ODS a volební sliby ČSSD před volbami 2002 označil za „osvětimskou lež“.

Vydáno pod