Jeden z nejhledanějších vůdců Al-Káidy byl zabit

Káhira - Jeden z vůdců teroristické sítě Al-Káida v Afghánistánu abú Lais Libí byl zabit. Oznámily to dnes internetové stránky, které často používá jak tato organizace, tak i jiná islamistická uskupení.

Libí padl jako mučedník, oznámily stránky Ekhlaas.org bez dalších podrobností. Smrt velitele výcvikového tábora teroristů v Afghánistánu zatím nemohla být potvrzena z nezávislých zdrojů.

Podle agenturních zpráv rovněž není jasné, jestli smrt tohoto teroristického předáka souvisí s americkým raketovým útokem, při němž začátkem tohoto týdne bylo zabito 13 zahraničních ozbrojenců v pákistánském Severním Vazíristánu.

Libyjec Libí se často objevoval na internetových videonahrávkách, naposledy loni v listopadu společně s mužem číslo 2 Al-Káidy Ajmánem Zavahrím, aby oznámil, že se jeho libyjská Bojující islámská skupina připojila k teroristické síti.

Byl na seznamu nejhledanějších teroristů amerického velení vojenských sil v Afghánistánu jako hlavní osoba spojující Al-Káidu s fundamentalistickým hnutím Taliban. Stál pravděpodobně i za pumovým útokem na bagrámskou základnu během návštěvy viceprezidenta USA Dicka Cheneyho loni v únoru, při němž zahynulo 23 lidí.

Vydáno pod