Ve Švýcarsku vrah - v Moskvě hrdina, do Ruska se vrací Vitalij Kalojev

Moskva - Jako hrdina se do Ruska vrací muž, kterého ve Švýcarsku odsoudili za vraždu. Vitalij Kalojev před čtyřmi roky zabil leteckého dispečera, kvůli kterému přišel o ženu a dvě dcery. Z vězení ho teď pustili předčasně - soudci uznali, že se mstil v nepříčetném stavu.

Letadlo na trati Curych-Moskva. Mezi cestujícími je i muž, který před několika dny seděl ve švýcarském vězení. V Rusku ale má být Vitalij Kalojev už brzy přivítán jako celebrita. „Těším se, až uvidím své příbuzné a přátelé, a především na to, až uvidím hrob svých dětí,“ říká Vitalij Kalojev.

Ty spolu se svou matkou zahynuly 1. července 2002. Ten den se nedaleko Bodamského jezera vinou leteckých dispečerů srazila dvě letadla. Na jejich palubách zahynulo 71 lidí - většinou dětí, které byly na prázdninové cestě z Moskvy do Španělska. Architekt Vitalij Kalojev byl jeden z prvních, kdo na místě nehody identifikoval těla svých blízkých.

O necelé dva roky později přepadl Petera Nielsena. Dispečera, který měl službu v okamžik tragédie, ubodal před očima jeho manželky. Švýcarský soud poslal Kalojeva na osm let do vězení. V Rusku se ale na jeho podporu sešlo několik demonstrací. Stejně tomu bylo i při Kalojevově návratu do vlasti. „Děkuji ruskému prezidentovi, ruské vládě a všem, kdo se za mě postavili.“

Kalojevova příletu do vlasti se chopila především Kremlem podporovaná mládežnická organizace NAŠI. Její aktivisté vytvořili živý řetěz podél cesty z letiště. Pro Kalojevův osud ale byla mnohem důležitější podpora několika švýcarských soudců. Ti rozhodli o jeho předčasném propuštění s tím, že v okamžiku vraždy nebyl při smyslech.