Peres: Mír s Palestinou je pro Izrael prioritou

Ankara – Šimon Peres je prvním izraelským prezidentem, který vstoupil na půdu parlamentu muslimské země. Dnes na konferenci v Turecku prohlásil, že židovský stát je odhodlán ukončit konflikt s Palestinou a mír je pro Izrael největší prioritou. Příležitost pro uzavření mírové dohody bude podle Perese na blížící se blízkovýchodní konferenci, která má proběhnout koncem listopadu v USA. Po izraelském prezidentovi promluvil k tureckým poslancům i předseda palestinské samosprávy Mahmúd Abbás.

Peres před tureckými poslanci vyjádřil ochotu Izraele k vyřešení konfliktu s Palestinou. Bodem obratu, který dodá oběma stranám směr a energii pro uzavření mírové smlouvy, by měla být mezinárodní konference, jež se má konat v americkém Annapolisu. Počítá se s tím, že po konferenci by měla být obnovena izraelsko-palestinská mírová jednání.

Naděje na vyřešení konfliktu je ale podle komentátora Českého rozhlasu Milana Slezáka mizivá. Podle něj prezident Peres v tureckém parlamentu v podstatě neprohlásil nic historicky převratného. O uzavření míru se obě strany totiž marně pokoušejí už desítky let. Milan Slezák navíc dodává: „V Izraeli je prezident ceremoniální postava, ale skutečnou moc v rukou nemá. Tu má izraelský premiér. Aby to prohlášení skutečně bylo převratné, a ne deklarativní, musel by ho pronést Ehud Olmert jako premiér.“

Na konferenci v USA by se měl schválit text závěrečného prohlášení, na jeho znění se ale dosud palestinští vyjednavači neshodli. Palestinci do něj prosazují časové závazky pro budoucí jednání o klíčových bodech mírových rozhovorů, Izrael chce obecnější formulace bez časových termínů.

Po Peresovi turecké poslance oslovil předseda palestinské samosprávy Mahmúd Abbás, i jeho vystoupení byla premiéra - je prvním šéfem palestinské samosprávy, který vystoupil v tureckém parlamentu. Abbás si přeje, aby byla annapoliská konference úspěšná. Řekl, že Izrael bude žít v míru, jestliže ukončí okupaci arabské země. Prohlásil, že okupace není přijatelná pro jakýkoli náboženský názor a nepřispívá k důvěře.

Peres je v Turecku na oficiální návštěvě a s Abbásem se zúčastní fóra o průmyslovém parku, který má vzniknout na západním břehu Jordánu. Jeho hlavním sponzorem je Turecko a po dokončení by v něm mělo najít pracovní příležitost několik tisíc Palestinců.