Západní Virginie chce zavést do škol výcvik zacházení se zbraní

Washington - Americký stát Západní Virginie zvažuje zavést ve školách nový předmět - zacházení se zbraněmi a lovectví. Byl by povinný pro děti od čtvrté třídy výše a příslušný návrh zákona by měl západovirginský senát projednat příští týden. Oznámili to ve čtvrtek předkladatelé zákona, podle nichž je cílem zvýšit zájem mladých generací o lovecké licence, které jsou významným zdrojem příjmů státu.

„Navrhujeme vyučovat zacházení se střelnou zbraní a zásady lovectví od čtvrté třídy až do poslední v rámci hodin tělocviku,“ řekl agentuře AFP navrhovatel zákona, státní senátor Billy Wayne Bailey.

„Naučíme děti zásadám bezpečného zacházení a správné manipulace se střelnými zbraněmi,“ dodal s tím, že zbraně používané jako učební pomůcky budou odborně zbaveny funkčnosti, aby nemohlo dojít ani k náhodnému výstřelu.

Zákon má být západovirginskému parlamentu předložen k projednání příští týden a navrhovatelé doufají, že bude přijat. „Lov je důležitou součástí našeho hospodářství i naší kultury. Klesající zájem o lovecké povolenky přitom zaznamenáváme již několik let,“ řekl senátor. Vláda státu si podle něj od iniciativy slibuje nový příliv žadatelů o loveckou licenci.

V Západní Virginii mohou mít lovecké povolení děti od deseti let. Lovectví, hlavně příjmy z licencí, přináší pokladně státu podle senátora každoročně 1,5 miliardy dolarů.

Vydáno pod