Šťastného draka může ve vídeňské zoo vidět i veřejnost

Vídeň - Od konce ledna mohou návštěvníci zoologické zahrady ve vídeňské čtvrti Schönbrunn navštívit pavilon pand velkých, který byl uzavřen více než pět měsíců. Téměř před půl rokem se pandímu páru narodilo mládě, něco takového se po přirozeném početí v Evropě podařilo vůbec poprvé. Pandí sameček dostal jméno Fu Long neboli Šťastný drak.

Mládě, které měří 70 centimetrů a váží 7 kilogramů, se poprvé ukázalo veřejnosti tento týden na pouhé dvě minuty. I toto krátké vystoupení se stalo v Rakousku senzací, informovala o něm snad všechna místní média.

I když je pavilon znovu otevřen, Fu Longa mohou návštěvníci spatřit ve výběhu zatím jen poměrně vzácně. Většinu dne prospí v porodním boxu.

Kvůli obrovskému zájmu zavedla zoologická zahrada speciální návštěvní pravidla: do pavilonu může najednou jen 40 návštěvníků na maximálně deset minut. Navíc na stěnách pavilonu nechala umístit obrazovky, které přenášejí záběry kamer z vnitřku boxu.

Plyšák na vymření

Panda velká patří k ohroženým druhům. V přírodě podle odhadů žije ještě 1 600 jedinců, kteří jsou ovšem velmi závislí na zachování životního prostředí. Žijí uvnitř bambusových houštin v hornatých oblastech, jako je Sečuán nebo Tibet. Postupující narušování jejich přirozených lokalit ale znamená pro tohoto medvěda nebezpečí.

Druh ohrožuje také složitost rozmnožování (samec přichází za samicí jen v období říje, která trvá jen pár dní v roce), a tím pádem i nízká porodnost. Navíc narozené mládě je vzhledem k velmi nízké hmotnosti a malé velikosti zranitelné a naprosto odkázané na pomoc matky, proto jen 30 procent mláďat se dožije věku, kdy už jsou samostatnější.

„Nemůžeme se spolehnout, že je zachráníme v zoologických zahradách a že budou žít jen tam,“ varuje zoolog Evžen Kůs. Připouští ale, že přestože je narození pandího mláděte velkou událostí, není to dnes už taková vzácnost jako dříve, především díky velkým snahám o záchranu ohrožených medvědů.

Vydáno pod