Izraelské velvyslanectví v Mauretánii napadlo střelbou šest mužů

Nouakchott - Šest mužů zaútočilo dnes ráno palbou z automatických zbraní na budovu izraelského velvyslanectví v mauretánském hlavním městě Nouakchottu. Ostraha ambasády palbu opětovala. Zatím nejsou žádné zprávy o případných obětech nebo zraněných.

Několik lidí v okolí velvyslanectví bylo zraněno. Izrael útok označil za teroristický čin. V Mauretánii se zvyšuje tlak na izraelského velvyslance, neboť země chce přehodnotit vztahy s Izraelem kvůli blokádě pásma Gazy.

Podle svědků citovaných agenturou AP přijela šestice mužů v automobilu a seskupila se před diskotékou, která je vedle velvyslanectví. Poté vytáhli automatické zbraně a s pokřikem Alláh akbar (Bůh je velký) zahájili palbu.

K útoku došlo krátce po 2:00 SEČ. Ostraha budovy odpověděla rovněž střelbou a útočníky odrazila. Muži utekli pěšky a teprve ve větší vzdálenosti nasedli do auta a zmizeli, řekl agentuře taxikář, který čekal na zákazníky před diskotékou.

Širší okolí velvyslanectví poté uzavřela mauretánská armáda, která nedovolila veřejnosti ani novinářům přiblížit se k místu činu. Velvyslanectví ani vláda nevydaly zatím k incidentu žádné prohlášení.
Loni na Štědrý den byli u mauretánského města Aleg zavražděni čtyři francouzští turisté při piknikování na okraji pouště. Ozbrojenci Francouze oloupili a pak zastřelili, pátý francouzský turista byl těžce zraněn. Úřady z činu obviňují trojici mužů, kteří unikli do sousedního Senegalu.

Trojice mužů byla loni souzena kvůli podezření z terorismu, pro nedostatek důkazů však byli muži propuštěni. Žaloba je vinila z členství v teroristické organizaci al-Káida v muslimském Maghribu, která má základnu v Alžírsku, kde také muži údajně podstoupili výcvik.

Bývalá francouzská kolonie Mauretánie byla dosud relativně poklidná, s výjimkou severovýchodních oblastí zasahujících do Sahary, kde místní bezpečnost na velkých prostorách bojuje s pašeráky drog a zbraní. Zavraždění čtyř Francouzů ale vedlo organizátory známé Rallye Dakar, která měla přes Mauretánii projížedět, aby pro letošek závod na poslední chvíli zrušili.