Pentagon prý dostává od armády zmatené informace o Afghánistánu

Washington - Americké ministerstvo obrany nemá jasnou představu o bojové situaci v Afghánistánu. Zatímco polní velitelé posílají do ústředí pozitivní zprávy, hlášení tajných služeb jsou mnohem negativnější, sdělil v pátek šéf americké námořní pěchoty James Conway.

Velitelé bojových jednotek informují o zlepšování polních podmínek - například o tom, že islámští radikálové údajně srocení pod hnutím Taliban nebyli s to podniknout loni na jaře a v létě rozsáhlejší ofenzívu a že několik jejich vůdců bylo zabito.

Přitom zpravodajské služby naopak od roku 2004 evidují zvyšující se počet povstaleckých útoků a obětí při nich. Rovněž naznačují, že příslušníci Talibanu pozvolna dostávají pod kontrolu stále více afghánského území a získávají větší vliv i nad afghánskými kmeny.
Rozpornost zpráv komplikuje podle Conwaye další vojenské plánování na základě jednotného názoru na situaci. Není pak snadné zaujmout správnou bojovou strategii.

Americká vláda minulý měsíc oznámila, že pošle do Afghánistánu posilu 3200 příslušníků námořní pěchoty, aby pomohli stabilizovat zemi. Zároveň vyzvala své spojence v NATO, aby rovněž vyslali do země další vojáky.
Dvě nevládní studie nedávno ukázaly, že Afghánistánu hrozí opět vnitřní rozvrat, který by ze země znovu učinil základnu pro teroristy.

USA mají v Afghánistánu přibližně 29.000 vojáků. NATO vede mezinárodní kontingent s 16.000 vojáky. Jsou mezi nimi i Češi.