Počet obětí pátečních atentátů v Bagdádu se přiblížil stovce

Bagdád - Počet obětí dvou pátečních sebevražedných atentátů na dvou tržištích v Bagdádu se zvýšil na 99 a počet zraněných nejméně na 208. Nejnovější bilanci nejkrvavějšího dne v irácké metropoli od loňského dubna dnes zveřejnily agentury Reuters a AFP s odvoláním na zdroje z ministerstev vnitra a obrany.

Terčem útoků, které američtí i iráčtí bezpečnostní činitelé připsali teroristické organizaci Al-Káida, byla oblíbená zvířecí tržiště v centru Bagdádu a v jižní části města. Spáchaly je dvě atentátnice. Podle iráckých bezpečnostních složek šlo v obou případech o mentálně postižené ženy, které ozbrojenci vybavili výbušninami a pak je na dálku odpálili.

Každá z atentátnic prý měla na sobě vestu s přibližně 15 kilogramy výbušnin, šrouby a kovovými kuličkami. Nálože byly podle irácké armády odpáleny pomocí mobilního telefonu. „Al-Káida je (atentátnice) zneužila pravděpodobně proto, že nechápaly, o co jde. A patrně i proto, že neriskovaly, že budou prohledávány,“ řekl dnes podle agentury AFP na tiskové konferenci velitel amerických sil v Bagdádu, generál Jeffery Hammond.

Podle něj měla vestu s výbušninami jen jedna žena, druhá nesla nálož v batohu. Hammond nepotvrdil, že byly nálože odpáleny na dálku. „Nevíme, jak byly bomby odpáleny,“ řekl.

Americká ministryně Condoleezza Riceová už v pátek řekla, že zneužití duševně nemocných žen dokazuje, že Al-Káida je „nejbrutálnějším a nejzkorumpovanějším hnutím“.

„Al-Káida našla jiný a ještě smrtonosnější způsob, jak destabilizovat Irák,“ řekl ve Washingtonu americký velvyslanec v Iráku Ryan Crocker.
„Al-Káida utrpěla ztráty… ale stále funguje, je odolná a odhodlaná.“ „Je to znamení, že Al-Káida změnila taktiku,“ prohlásil dnes mluvčí koaličních sil v Iráku Mark Cheadoe. „Už nemohou provádět útoky tak, jak to dělali v minulosti (náložemi v automobilech). Teď sáhli po nemocných, začali zneužívat mentálně postižené osoby.“

„Máme fotografie obou žen, byly mongoloidní,“ řekl na téže tiskové konferenci představitel iráckých armádních operací v Bagdádu, generál Abúd Haším. „Al-Káida využívá děti a duševně zaostalé dospělé, aby pro ni odváděli špinavou práci. To svědčí o tom, do jaké míry jsou zoufalí, proto také útočí na nevinné,“ řekl Haším. Bilance dvou pátečních útoků je nejtěžší od loňského 18. dubna, kdy při sérii výbuchů náloží v autech zahynulo na několika místech v Bagdádu 191 lidí.

Vydáno pod