Sikorski nevěří v březnové uzavření dohody USA-Polsko o základně

Washington - Polský ministr zahraničí Radoslaw Sikorski prohlásil, že nevěří v podpis polsko-americké dohody ohledně americké základny v Polsku již u příležitosti březnové návštěvy polského premiéra Donalda Tuska ve Washingtonu. Z jeho projevu v polském rozhlasu citovala agentura AFP.


„Nevím, jestli budeme tak rychle připraveni formulovat všechny detaily v právnické terminologii. Pochybuji o tom. Politická rozhodnutí se přijímají na nejvyšší úrovni, ale dohoda vyžaduje ještě mnoho práce,“ řekl šéf polské diplomacie poté, co v pátek jednal ve Washingtonu s americkou ministryní zahraničí Condoleezzou Riceovou.

Bezprostředně po jednání s šéfkou americké diplomacie v pátek Sikorski prohlásil, že v otázce základny bylo dosaženo principiální dohody, ale že jednání k jejímu dokončení jsou na půli cesty. Riceová k tomu poznamenala, že Washington souhlasí s požadavkem Varšavy, aby USA pomohly Polsku posílit obranu, především protivzdušnou.

USA chtějí umístit v Polsku desítku protiraketových střel a v Česku radarovou část systému. Proti tomu ostře protestuje Rusko, které se chystanými základnami cítí ohroženo. Odmítá argument USA, že jsou nezbytné, aby odrážely případné útoky na Spojené státy a spojence z Íránu a jiných „nevyzpytatelných“ států.

O umístění základny jedná s Washingtonem také česká vláda. Americké ministerstvo obrany nedávno uvedlo, že dohodu s ČR bude možné uzavřít v příštích týdnech. Česká strana ale dává najevo, že jí jde o kvalitu vyjednaných dokumentů, nikoli o rychlost. Český premiér Mirek Topolánek bude o radaru jednat 27. února ve Washingtonu s americkým prezidentem Georgem Bushem. S ním se pak v březnu setká i polský premiér Tusk.