Protest v Turecku proti povolení islámského šátku na univerzitách

Ankara - Desetitisíce lidí se dnes sešly v Ankaře, aby protestovaly proti vládnímu návrhu zrušit zákaz nošení muslimských šátků na univerzitách. Informovala o tom agentura AFP. Kritici změny se obávají, že bude-li šátek povolen na univerzitách, mohou brzy následovat úřady a nové opatření se může stát zdrojem tlaku na všechny ženy, které si v Turecku hlavu nezahalují.


„Turecko je laické, a takové zůstane…pryč s vládou,“ skandovali demonstranti u mauzolea zakladatele tureckého moderního státu Mustafy Kemala Atatürka, autora zákazu nošení muslimských šátků v Turecku. Podle armády, která se označuje za ochránce laické povahy země a spravuje mauzoleum, se sešlo přes 30.000 lidí.

Vláda vzešlá z islámských formací v pátek předložila parlamentu návrh na revizi části ústavy, která zakazuje nošení muslimského šátku na vysokých školách. Vládní Strana spravedlnosti a rozvoje (AKP) má přitom podporu nacionalistické Strany národní akce (MHP), s níž disponuje v parlamentu potřebnou většinu k prosazení změny.

Premiér Recep Tayyip Erdogan, sám věřící muslim, jehož choť a dcery muslimský šátek nosí, prohlašuje, že cílem reformy je pouze zajistit respektování základních práv. Jeho okolí tvrdí, že je to nezbytné pro splnění všech požadavků na cestě Turecka k jeho budoucí možné integraci do Evropské unie.

Dnešní demonstraci svolalo 35 sdružení včetně pěti feministických. Mnozí účastníci nesli nad hlavami turecké státní vlajky. Turecko je z 99 procent muslimská země, ale náboženství je zde přísně odděleno od státu. Za strážkyni laického charakteru státu se považuje mocná turecká armáda, která v uplynulých 50 letech svrhla čtyři vlády, které podle ní upouštěly od principů laickosti. Naposledy tak učinila v roce 1997, kdy se jí dostalo i silné podpory veřejnosti.

Vydáno pod