Kisljak: Štít USA je snahou dohlížet na ruský jaderný arzenál

Moskva - Moskva dnes znovu obvinila Spojené státy, že jimi připravovaný systém protiraketové obrany ve střední Evropě je zaměřen i proti Rusku. Náměstek ruského ministra zahraničí Sergej Kisljak řekl, že USA chtějí jeho prostřednictvím získat dohled nad ruským jaderným arzenálem. Napsala to agentura Interfax.


V pátek se v tomto ohledu snažila Rusy uklidnit americká ministryně zahraničí Condoleezza Riceová. Po setkání se svým polským protějškem Radoslawem Sikorskim ve Washingtonu uvedla, že systém, jehož součástí má být radar v Česku a desítka protiraketových střel v Polsku, nemá nic společného se Strategickou obrannou iniciativou proti sovětské jaderné hrozbě známou také pod přízviskem Hvězdné války.

„To je jiný program. Není to ani syn tamtoho programu. Není to ani vnuk tamtoho programu. Je to něco úplně jiného a je zaměřen na omezené hrozby,“ zdůraznila v pátek Riceová.

Kisljak však ujištěním šéfky americké diplomacie nevěří. „V současnosti neexistuje žádný dobrý důvod vysvětlující nutnost instalace štítu, pokud nejde o dohled nad ruským obranným systémem,“ řekl dnes Kisljak.

Podle něj Američané v říjnu ústně ujistili o možné přítomnosti ruských důstojníků v americkém obranném prostoru, která má vzniknout v Polsku a v Česku. Tyto návrhy ale podle něj nikdy nebyly formulovány písemně.

„Kromě toho ani přítomnost našich specialistů není žádnou automatickou zárukou. Protiraketový štít lze aktivovat a zamířit velmi rychle,“ podtrhl Kisljak.
Rusko proti americkému projektu na stavbu systému protiraketové obrany protestuje od doby, kdy Washington svůj záměr zveřejnil. Moskva se chystanými základnami cítí být ohrožena a odmítá argument USA, že jsou nezbytné, aby odrážely případné útoky na Spojené státy a spojence z Íránu a dalších států.