Čadští vzbouřenci prý uzavřeli příměří s vládou

Ndjamena - Čadští vzbouřenci, kteří v sobotu pronikli do hlavního města Ndjameny a obklíčili prezidentský palác, se dohodli s vládou na uzavření příměří. Obě znepřátelené strany nyní za zprostředkování libyjského vůdce Muammara Kaddáfího mírové rozhovory. Informovala o tom v sobotu libyjská státní tisková agentura Džamáhíríje.

„Vůdci a bratru (Kaddáfímu) telefonoval Mahamat Núrí, jeden z vůdců povstalců v Čadu, a souhlasil se zastavením bojů a zahájením rozhovorů, které uvedou do praxe tripoliskou dohodu zajišťující mír a usmíření,“ uvedla agentura. Tuto dohodu uzavřeli čadští vzbouřenci s vládou v říjnu 2007, v listopadu však boje mezi oběma stranami vypukly znovu.


Do čadské metropole vstoupilo v sobotu asi 1000-1500 ozbrojených rebelů, kteří se pokusili dobýt prezidentský palác a svrhnout Débyho. Podle vlády čadská armáda zatlačila vzbouřence zpět, opozice však tvrdí, že povstalci Ndjamenu obsadili. Při nepokojích zahynuli nejméně dva lidé.
Povstání odsoudily Francie, Africká unie i Spojené státy. Francie rovněž evakuuje ze země své občany, v sobotu jich odletělo už 200.