V metropoli Čadu se bojuje, prezident odmítá opustit zemi

Ndjamena/Paříž - V okolí prezidentského paláce v Ndjameně se dnes opět rozhořely boje mezi vzbouřenci a vládními vojáky poté, co metropole středoafrického státu Čad prožila údajně poměrně klidnou noc.

Prezident Idriss Déby, o jehož svržení rebelové usilují, prý odmítl nabídku Francie na evakuaci a setrvává v obklíčeném paláci. V bojích na východě země padl už v pátek náčelník čadského generálního štábu Daúd Soumaín, což potvrdil francouzský ministr obrany Hervé Morin. Podle Morina bude dnešek pro vývoj v zemi rozhodující.
Evakuaci svých občanů i dalších cizinců organizuje řada zemí; Francie v noci přepravila armádním letadlem do gabonské metropole Libreville téměř 400 cizích státních příslušníků.
Noc byla klidná. Střelba ale znovu začala kolem páté hodiny ráno," řekl agentuře Reuters zaměstnanec hotelu Novotel, který se nachází nedaleko prezidentského paláce. Podle tohoto zdroje zaznívá od prezidentského komplexu palba z těžkých zbraní. Střelbu z tanků a automatických zbraní v centru města potvrdil také zpravodaj agentury AFP.
Francie už v pátek navrhla Débymu evakuaci ze země, ten prý odmítl. „Už v pátek večer jsme nabídli Idrissi Débymu pomoc při odjezdu ze země, jestliže usoudí, že je jeho život v nebezpečí a že by měl odejít. On ale odmítl,“ řekl dnes agentuře AFP nejmenovaný zdroj blízký úřadu francouzského prezidenta. „Tato nabídka pomoci stále platí,“ dodal.
Francouzský prezident Nicolas Sarkozy se od pátku už dvakrát sešel na krizové schůzce s ministry obrany Hervém Morinem a zahraničních věcí Bernardem Kouchnerem. Žádné politické prohlášení k situaci v Čadu ale prezidentský úřad nevydal. Bez dalších podrobností pouze v sobotu oznámil, že Sarkozy toho dne dvakrát telefonicky hovořil s Débym.
Podle čadských armádních zdrojů, na které se agentura AFP odvolává, se dnes podařilo z vojenské základny na letišti, kde mají základnu také francouzské síly, vzlétnout čadským vojenským helikoptérám. Ty prý nyní útočí zejména na vzbouřenecké oddíly, které se snaží proniknout do sektoru rozhlasové stanice na jihovýchodě Ndjameny. Státní rozhlas přestal vysílat v sobotu.


Nad městem také přelétávají francouzské stíhačky Mirage. Na základě dohody z roku 1986 je v Čadu kolem 2000 francouzských vojáků.
„Neobsadili jsme letiště, abychom nerušili evakuaci cizích občanů. A nyní odtud francouzská armáda nechává vzlétat (čadské) helikoptéry, které na nás útočí,“ řekl mluvčí vzbouřenců Abdaramán Chulamalláh, kterého agentura AFP kontraktovala přes satelitní telefon.


Prezidentský palác obklíčily v sobotu povstalecké jednotky, které po několikadenním postupu od súdánské hranice pronikly v počtu tisíce až 1500 ozbrojených vzbouřenců do Ndjameny. Jejich střety s vládními vojáky si už vyžádaly první dvě oběti, když zřejmě náhodná exploze u saúdskoarabského velvyslanectví zabila ženu a dceru jednoho ze zaměstnanců. Bomba dopadla na budovu, kde se před evakuací shromáždili členové diplomatické mise a jejich rodiny.