Dav na čínském nádraží ušlapal člověka

Peking - Jeden člověk zemřel v davu cestujících, kteří se na čínském nádraží Kuang-tung tlačili na nástupiště k odjíždějícím vlakům. Některé spoje po několika dnech výluky způsobené sněhovou kalamitou a mrazem, totiž vyjely znovu na tratě.

Až 260 tisíc lidí, kteří už několik dní spali na nádraží nebo před ním mrzli, se snažilo dostat do obnovených vlakových spojů. Snažili se dostat domů na oslavy čínského Nového roku. Policie však pouštěla v několika skupinách jen ty, co se úspěšně protlačili dopředu. „Nemohl jsem se vůbec zastavit, protože mě zezadu tlačila hrozná síla. Jsem rád, že jsem se z toho davu vůbec dostal,“ uvedl jeden z cestujících.


Dvanáct tisíc policistů mělo problémy se zvládnutím situace na nádraží. Zraněné a vyčerpané lidi ošetřovalo několik provizorních lékařských stanic. „Máme tu přikrývky, jídlo a běžné zdravotnické potřeby. Pokud by někdo utrpěl nějaké vážnější zranění, zavoláme vysílačkou ambulanci,“ vysvětlil jeden z lékařů.


Čína bojuje s nejhorší zimou za půl století. Předpovědi počasí přitom zatím příliš optimistické nejsou. Mrazy a sněžení by měly pokračovat. Vláda zmobilizovala 250 tisíc vojáků a 772 tisíc milicionářů, aby pomohli obnovit pořádek po chaosu, který zachvátil dopravu, a dodávky elektrické energie do domácností, podniků a úřadů.


Celá města jsou bez proudu i déle než týden a váznou také dodávky potravin. Zejména ceny zeleniny začaly stoupat závratným tempem a s již tak nejvyšší inflací za posledních 11 let přepadl podle některých zahraničních pozorovatelů představitele komunistického režimu strach z rozsáhlých sociálních nepokojů, které by mohly otřást jeho postavením.