Srbským prezidentem bude Tadić, Evropa výsledek vítá

Bělehrad - Novým srbským prezidentem je demokrat Boris Tadić. Po sečtení 95 procent hlasů, podle nichž dosavadní proevropsky orientovaný prezident Boris Tadič získal 50,5 procenta hlasů a Tomislav Nikolić necelých 48 procenta hlasů. Svou porážku již uznal.

Rozdíl mezi oběma rivaly je velmi těsný a představuje asi 130.000 hlasů. Volby, v nichž se rozhodovalo i o budoucím směřování Srbska ve chvíli, kdy tato balkánská země čelí očekávanému vyhlášení nezávislosti své provincie Kosovo, přitáhly rekordní počet lidí. Podle odhadů hlasovalo více než 67 procent voličů, což je nejvíce od roku 2000.

Tadić se prohlásil vítězem voleb a ve svém projevu poděkoval za podporu. „Srbsko ukázalo svůj velký demokratický potenciál,“ řekl. Poražený Nikolić na to ihned reagoval: „Budeme tvrdou opozicí nejen pro vládu, ale i pro prezidenta.“

Nicméně dále poslal vzkaz Rusku a Evropské unii: „Rusku chci vzkázat, aby Srbsku pomáhalo jako dosud bez ohledu na to, kdo zvítězil. A Evropské unii, aby bez ohledu na to, kdo zvítězil, přestala Srbsko vydírat a klást mu nesplnitelné požadavky.“

Boris Tadić mimo jiné také poblahopřál svému soupeři s tím, že počet hlasů, které získal, je třeba respektovat. „V příštích dnech s ním povedu vážná jednání, protože jeho politické představy podpořilo mnoho voličů. Pro Srbsko je teď důležitá jednota,“ dodal Tadić

Zpravodaj ČT Karel Rožánek k výsledkům dodal, že srbská politická elita ujišťuje, že Kosovo je sice nedílnou součástí Srbska a že Srbové jsou ochotni udělat všechno proto, aby to tak zůstalo, nicméně nepřipustí válečný konflikt.

Volby se všeobecně považovaly za jakési referendum o srbské budoucnosti, v němž se rozhodne, zda si země přeje další přibližování Evropské unii. Právě orientaci na EU sliboval voličům padesátiletý Tadič, zatímco nekompromisní nacionalista Nikolić byl spíše pro posílení vztahů s Ruskem.

Rusko je hlavním srbským spojencem, pokud jde o Kosovo, protože Moskva stejně jako Bělehrad jednostranné vyhlášení nezávislosti v této provincii jasně odmítají. Odpůrcem samostatného Kosova jsou i oba uchazeči o prezidentský post, přesto se bude příští hlava státu muset s odtržením části svého území vyrovnat. Kosovské Albánce, kteří svůj stát chtějí vyhlásit v následujících týdnech, totiž podporují USA i velká část EU.

První zahraniční reakce na výsledky voleb znějí v postatě shodně. Naznačují úlevu, že se novým prezidentem nestane nacionalista nepřijatelný pro EU a Západ, ale naopak muž, který chce Srbsko zapojit do unie. Vstřícně na výsledky voleb zareagoval i trh.

„Předsednictví vítá fakt, že srbští občané zřejmě potvrdili podporu demokratickému a proevropskému směřování své země,“ uvedla ve svém prohlášení předsedající země EU, Slovinsko.


Mezi gratulanty ke znovuzvolení byl i předseda Evropské komise José Barroso, podle něhož nedělní volby byly vítězstvím demokracie a evropských hodnot v Srbsku. „Vaše vítězství přichází v klíčové chvíli pro Srbsko i západní Balkán,“ vzkázal Tadičovi.


„Srbský národ zdůraznil, že budoucnost Srbska vidí v Evropě. To je pro celou Evropu dobrá zpráva,“ řekl mluvčí německé vlády Thomas Steg. Podobně se vyslovila i rakouská ministryně zahraničí Ursula Plassniková, spokojenost vyjádřil i její španělský kolega Miguel Ángel Moratinos.


Český premiér Mirek Topolánek je přesvědčen o tom, že opětovné zvolení Borise Tadiče srbským prezidentem přispěje zásadním způsobem ke stabilitě celého regionu jihovýchodní Evropy.


„Prezident Tadić je zárukou dalšího demokratického směřování srbského národa, který tak dal najevo, že se vydává evropskou cestou. Tento výsledek voleb mě těší obzvlášť proto, že Srbsko naši zemi podpořilo v kritických okamžicích historie,“ uvedl ve svém prohlášení český ministr zahraničí Karel Schwarzenberg.

Lidé v ulicích po volbách v Srbsku
Zdroj: ČT24