Sebevražedný atentát v Pákistánu: nejméně šest mrtvých

Islámábád - Nejméně šest lidských životů a přes třicet zraněných stál dnešní sebevražedný atentát v pákistánském Rávalpindí. Atentátník na motorce tu najel do minibusu převážejícího studenty vojenské lékařské fakulty. Podle pákistánské televizní stanice Geo je ale obětí kolem deseti.

Oficiální prohlášení armády tvrdí, že zemřeli čtyři příslušníci armády, o civilních obětech se nezmiňuje. Podle nepotvrzených zpráv ale zřejmě zemřelo i několik civilistů, protože útok se stal na ulici vedoucí oblíbenou tržnicí poblíž generálního štábu armády. Armáda celou oblast uzavřela a zahájila vyšetřování.

V minulých měsících bylo v Rávalpindí, které je předměstím Islámábádu, spácháno několik sebevražedných útoků, které se neobešly bez obětí. Nejdramatičtější následky měl atentát loni v prosinci, kdy zde byla zavražděna opoziční politička Bénazír Bhuttová a další dvě desítky lidí.
Dnešní zločin je další v sérii krvavých útoků namířených hlavně proti bezpečnostním silám.

Nejhorší atentát v této vlně si loni v říjnu vyžádal 35 lidských životů. Vláda z útoků viní radikální ozbrojence napojené na islámskou teroristickou síť Al-Káida či na svržené islamistické hnutí Taliban ze sousedního Afghánistánu. Jen loni připravily pumové útoky o život více než 800 lidí a rok 2007 se stal z tohoto hlediska nejhorším v v historii Pákistánu. Letošní bilance se už vyšplhala na 50 obětí.