Obyvatelé Ndjameny prchají do Kamerunu, v čadské metropoli zatím klid

Ndjamena - Tisíce obyvatel čadské metropole Ndjameny, kde o víkendu bojovala vládní armáda s povstalci, prchají přes nedalekou hranici do Kamerunu. Vzbouřenci, kteří v sobotu vtrhli do hlavního města a chtějí svrhnout prezidenta Idrisse Débyho, se stáhli na okraj Ndjameny, v ulicích zatím panuje napjatý klid.

Evropská unie dnes vyjádřila vážné znepokojení nad pokusem o převrat v Čadu a vyzvala k okamžitému zastavení nepřátelských akcí. V neděli se zástupci evropských zemí shodli na odložení začátku evropské mírové mise v Čadu a ve Středoafrické republice. EU plánovala v prvních únorových dnech vyslat do oblasti jednotky, které by měly chránit obyvatelstvo a uprchlíky na územích sousedících s válkou zmítaným súdánským regionem Dárfúr.

Obyvatelé čadské metropole utíkají před nebezpečím přes most, který Ndjamenu spojuje se sousedním kamerunským městem Kousseri. „Proudili tudy po tisících,“ citovala mluvčí vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) Helene Cauxová místního policistu. „Dnes ráno to pokračuje. Očekáváme, že přijde ještě mnohem víc lidí,“ řekl další mluvčí UNHCR Ron Redmond.

„Stáhli jsme se z města, čekáme, až se civilní obyvatelstvo evakuuje,“ řekl agentuře AFP mluvčí jedné ze skupin rebelů. Povstalci podle něj dočasně takticky ustoupili i proto, aby mohli doplnit munici a zásoby.

„Stahujeme se, abychom se mohli vrátit,“ citovala jej agentura Reuters.
Vláda prezidenta Débyho uvedla, že vytlačila rebely z města. „Celá Ndjamena je pod kontrolou a ti žoldáci placení Súdánem byli rozprášeni,“ sdělil ministr vnitra a veřejné bezpečnosti Ahamat Mahamat Bachir.

Čad obvinil súdánskou vládu ze zorganizování útoku proti Ndjameně a prohlásil, že je připraven pronásledovat útočníky až do vnitrozemí Súdánu. Chartúm již předtím zapojení do bojů odmítl a vyzval bojující strany ke zdrženlivosti. Čadský ministr zahraničí mluví o agresi Súdánu jako o vyhlášení války.

Rada bezpečnosti OSN se situací v Čadu zabývala v neděli na naléhavém zasedání, ale předběžný návrh usnesení neschválila. Dnes se očekává, že se sejde znovu.

Generální tajemník OSN Pan Ki-mun v nedělním prohlášení vyzval bojující strany, aby složily zbraně, zahájily dialog a zabránily dalšímu prolévání krve. Vyzval také všechny země oblasti, aby respektovaly neporušitelnost hranic a zabránily jakémukoli vniknutí do sousední země ze svého území.

Jiná skupina povstalců v neděli zaútočila na policejní stanici v Adré na východě u hranice se Súdánem. Podle vlády se i tam armádě povedlo zahnat vzbouřence na ústup.

Jak ve Studiu ČT24 uvedl Petr Jelínek z České rozvojové agentury, situace v Čadu připomíná scénář z dubna 2006, kdy povstalci také pronikli do hlavního města, jejich útok byl ale nakonec odražen. Dodal, že jde o regionální konflikt, kdy súdanská vláda podporuje povstalce v Čadu, čadská vláda naopak podporuje povstalce v Dárfúru proti súdánské vládě.
Čadem zmítají boje o moc od nabytí nezávislosti v roce 1960. Jejich intenzita se v převážně pouštní zemi v poslední době zvýšila v souvislosti s tím, že na jejím území byla objevena naleziště ropy.

Vydáno pod