Obama vytáhl poslední trumfy před superúterým

Los Angeles - Spojené státy odpočítávají poslední hodiny do startu největšího hlasování v historii prezidentských primárek. Víc než polovina lidí v zemi bude moct říct, koho chce vidět v souboji o Bílý dům. Kandidáti se proto před klíčovým superúterým snaží získat každého voliče.

Tisíce lidí čekali hodiny v dešti a chladu uprostřed Beverly Hills na hit sezóny. Přišli podpořit prezidentského kandidáta Baracka Obamu. Obyčejní lidé i hollywoodské celebrity jako herec Michael York. „Má všechny vlastnosti, které z politika dělají výjimečnou postavu. Dokáže Ameriku vykoupit z Bushovy vlády. A má svou vizi,“ obhajuje Obamu York.

Hvězda Baracka Obamy stoupá. Velkou zásluhu na tom mají i lidé kolem něj - stratégové kampaně, ale taky stovky dobrovolníků v ulicích. Jeden z nich, Chris Webb, si večer vydělává jako barman. Přes den teď má další práci - víc než plný úvazek. Obamovi týdně obětuje až 60 hodin. „Skoro už nestíhám svou skutečnou práci. Tohle je zadarmo, ale peníze musí stranou, teď jde o budoucnost naší země,“ vysvětluje Webb.

Dnes se konalo poslední velké shromáždění před úterním dnem pravdy. Obama chyběl, ale vytahl své největší trumfy. Přišli ho podpořit dcera J. F. Kennedyho Caroline, zpěvák Stenie Wonder nebo populární americká moderátorka Oprah Winfreyová. „Vždycky jsem se těšila, až budu volit do Bílého domu ženu. Teď mám tu šanci. Ale já se rozhodla pro Baracka Obamu. Už teď změnil naše životy k lepšímu,“ lobovala za Obamu Winfreyová.

Podobná slova z jejích úst vynesla Obamu v předchozích primárkách k jeho největším triumfům. Pomůžou mu určitě i v Kalifornii. Stejně jako podpora od ženy guvernéra Schwarzeneggera nebo článek Los Angeles Times, který se vyslovil pro některého z kandidátů poprvé po 25 letech.