Jeden mrtvý a 52 zraněných na hranici mezi pásmem Gazy a Egyptem

Rafáh - Při střelbě na hranici mezi pásmem Gazy a Egyptem dnes přišel o život jeden palestinský civilista a 52 lidí utrpělo zranění. Agentura Reuters napsala, že 38 z nich jsou egyptští policisté a 14 Palestinci. Na hranici panuje napětí od neděle, kdy Egypt po dvanácti dnech všechny přechody uzavřel a obnovil pohraniční kontroly.

Podle svědků dnes nejprve lidé čekající na palestinské straně hranice na policisty začali házet kamení a Egypťané se bránili slzným plynem. Později ale mezi maskovanými ozbrojenými Palestinci a egyptskými policisty vypukla palba. Raněné z místa odvážely sanitky. Radikální Hamas, který pásmu Gazy vládne, účast na přestřelce popřel. Mezi shromážděné Palestince nakonec vjela automobily policie Hamasu, aby je rozehnala.

Egyptské úřady tvrdí, že Palestinci přes hranici házeli benzínové bomby.
Samí Zuhrí z Hamasu dnešní incident označil za politováníhodný a vyzval Palestince ke zdrženlivosti. Obyvatelé egyptské části pohraničního Rafáhu začali zavírat okna a domy jednak ze strachu ze slzného plynu a také z toho, že se rozlíceným Palestincům podaří dostat přes hranici a že zaútočí na egyptské civilisty.

Palestinci hranici otevřeli na několika místech 23. ledna kvůli izraelské blokádě, která od 17. ledna komplikuje zásobování palestinského přímořského území.

Egypt pohybu lidí původně nebránil, ale postupně začal prolomené zátarasy uzavírat a v neděli hranici uzavřel na všech místech, kromě jediného přechodu v Rafáhu. Údajně se dohodl s radikálním Hamasem na společném postupu při ostraze hranice.

Vedení Hamasu považuje uzavření hranice ze dočasné. Má prý trvat jenom do té doby, než Egypt vypracuje mechanismus provozu na přechodu.

Podle agentury AP dnes policisté původně nenechávali projít ani lidi, kteří v minulých dnech odešli navštívit příbuzné a teď se chtěli vrátit domů. Po střelbě byla prý hranice otevřena pro egyptské návštěvníky vracející se z Gazy.