V USA by mohly do výsledků voleb výrazně zasáhnout menšiny

Los Angeles - V Americe graduje volební horečka, už za dva dny tam budou obyvatelé dvaadvacetiti států rozhodovat o tom, koho pošlou do boje o prezidentský úřad. Je to největší hlasování v historii primárek. Kandidáti se na poslední chvíli snaží získat i hlasy menšin, které sehrají jednu z klíčových rolí.

V dnešním Los Angeles může návštěvník najít čtvrti, které vypadají jako by byly součástí Číny, Mexika nebo Arménie. Los Angeles je město, ve kterém se mluví nejmíň dvaceti jazyky a které od New Yorku převzalo vlajku metropole amerických imigrantů.


„Los Angeles předznamenává příští tvář Spojených států. Budou mnohem víc orientované na Latinskou Ameriku a Asii, ne na Evropu,“ tvrdí sociolog Antonio Gonzáles.

Malá Čína uprostřed amerického velkoměsta, lidé zde žijí sice v Americe, jejich společnost ale funguje jako doma, často ani nepotřebují angličtinu. Pracují až dvanáct hodin denně, živí rodiny ve své vlasti a o okolí se příliš nestarají.

„Asijské komunity představují v politice spícího obra. Pomalu dorůstají další generace, kterým už tradiční život nestačí a chtějí se podílet na řízení světa mimo svou komunitu,“ vysvětluje podstatu situace jeden z čínských podnikatelů Geroge Ju.

Menšiny začínají hrát v Kalifornii klíčovou roli a Kalifornie hraje prim v Americe. Je to nejlidnatější stát s největší ekonomikou, která patří mezi deset nejsilnějších na světě.

Když vznikla kalifornská metropole, vyslovoval se název Los Angeles ještě španělsky. Už za necelých třicet let se má historie opakovat a většina Kaliforňanů bude své metropoli opět říkat Los Angeles. Po roce 2040 mají v Kalifornii tvořit většinu právě Hispánci, už teď je tu latinos přes 12 milionů. Mezi demokratickými voliči tvoří čtvrtinu. A španělsky tak začaly mluvit i spoty prezidentských kandidátů.

Na španělštinu vsadila i Hillary Clintonová, stejně jako Barack Obama ví, že vítězství v Kalifornii může pootevřít dveře do Bílého domu a klíčem k nim jsou právě menšiny. „Ten souboj je teď o tom, jestli si vyberou změnu, a tedy Baracka Obamu, nebo vsadí na zkušenost Hillary Clintonové,“ říká sociolog Antonio Gonzáles.

Zatím vede bývalá první dáma, Obama ale mocně finišuje. Když si tu oba tábory naposledy neoficiálně měřily síly, vyhrál právě on, před poslední kandidátskou debatou ho přišlo podpořit mnohem víc příznivců než Hillary Clintonovou. Ale jako u mnoha jiných věcí v těchto primárkách i v tomto případě platí, že to nemusí znamenat vůbec nic.