Rumunsko ratifikovalo Lisabonskou smlouvu, Francie ji projedná v parlamentu

Bukurešť/Paříž - Rumunský parlament v pondělí schválil novou smlouvu o reformě institucí Evropské unie. Rumunsko je tak po Maďarsku, Slovinsku a Maltě čtvrtou členskou zemí unie, která tzv. Lisabonskou smlouvu ratifikovala. Cesta k projednávání smlouvy v parlamentu se otevřela také ve Francii, kde zákonodárci na společném zasedání obou komor odhlasovali změnu ústavy, která nepožaduje předložení dokumentu k referendu.

Smlouva podepsaná vládami loni v prosinci v portugalské metropoli má umožnit lepší fungování EU, rozšířené v posledních letech z 15 na 27 zemí. Nahrazuje původně zamýšlenou unijní ústavu, jejíž ratifikaci odmítli v roce 2005 v referendu obyvatelé Francie a Nizozemska.
V rumunském parlamentu pro důležitou smlouvu hlasovalo 387 poslanců, jen jeden byl proti a jeden se zdržel.

„Bukurešť dnes vyslala jasný politický signál: Rumunsko upřímně podporuje rozvoj evropského projektu a chce silnou a dynamickou unii,“ ocenil rozhodnutí poslanců rumunský premiér Calin Popescu Tariceanu. Jeho země je spolu s Bulharskem nejmladším členem EU; oba státy přistoupily 1. ledna 2007.

Na zámku Versailles u Paříže se dnes sešli členové obou komor francouzského parlamentu a 560 hlasy k 181 odhlasovali reformu ústavy, která umožňuje schválení Lisabonské smlouvy pouze v parlamentu. Podle tiskových agentur se tak otevřela cesta ke schválení tohoto dokumentu i ve Francii.

Francouzský parlament by o smlouvě podle agentury DPA mohl jednat již ve čtvrtek. Socialistická opozice požadovala, aby o ní rozhodli lidé v referendu. To podle průzkumu levicového listu l'Humanité požadovalo i 59 procent Francouzů. Během dnešního jednání zákonodárců demonstrovalo před Versailles několik stovek osob, které žádaly všelidové hlasování.
V parlamentu chce Lisabonskou smlouvu schvalovat většina států EU, včetně Česka. Ratifikace formou referenda je zatím jistá jen v Irsku, voliči tlačí k témuž své vlády také v Nizozemsku a v Británii.

O ratifikaci smlouvy jedná zatím neúspěšně od minulého týdne také slovenský parlament. Hlasování již bylo několikrát odsunuto kvůli obstrukcím ze strany opozice. Ta odmítá smlouvu podpořit, dokud vláda nezmění kontroverzní návrh tiskového zákona, který podle ní omezuje svobodu projevu. Bez opozice nemá koalice Roberta Fica dostatek hlasů k prosazení Lisabonské smlouvy.

Vydáno pod