Počet obětí krvavých nepokojů v Keni překročil tisícovku

Nairobi - Keňský Červený kříž dnes zveřejnil nové údaje o obětech povolebního násilí. Od sporných prosincových prezidentských voleb zahynulo při krvavých nepokojích v zemi přes 1000 lidí, včetně obětí nejnovějších víkendových bojů mezi etnickými skupinami na západě Keni. Počet uprchlíků vyhnaných násilím z domovů překročil 304 000 a zřejmě dál poroste. O vyřešení krize mezitím dál jedná keňská vláda s opozicí.

Rozhovory mezi vládou a opozicí, zahájené pod záštitou bývalého generálního tajemníka OSN Kofiho Annana minulý týden, mají dnes na programu rozdělení moci v zemi. „(V úterý) začínáme pracovat na politických otázkách… Budou to tvrdá vyjednávání, a pochopitelně každý bude muset trochu ustoupit,“ řekl Annan na pondělní tiskové konferenci.
Opozice neuznala znovuzvolení prezidenta Mwaie Kibakiho a výsledky voleb považuje za zfalšované. Její vůdce Raila Odinga několikrát požadoval Kibakiho odstoupení nebo vypsání nových voleb. Kibaki ale zpochybňování svého prezidentského mandátu odmítá. Protesty opozice proti volebním výsledkům, jejichž platnost zpochybnili i mezinárodní pozorovatelé, rozjitřily dlouhodobé spory keňských kmenů o půdu a vliv ve státě.

Mnozí komentátoři se podle agentury AFP domnívají, že nejlepším řešením by bylo nabídnout Odingovi křeslo premiéra, což by ale vyžadovalo změnu ústavy. Oba političtí rivalové takové řešení dříve oficiálně odmítli.
Zatím se vyjednávání věnovala především otázkám ukončení násilností a zastavení narůstající humanitární krize v zemi. Přes dohodu o plánu jednání, které znesvářené strany dosáhly v pátek, pokračovalo o víkendu na západě Keni etnicky motivované zabíjení. Policie proti němu tvrdě zasahovala.

V pondělí vyjednávající strany doporučily zorganizovat společné demonstrace za mír a vytvoření komise pravdy, spravedlnosti a usmíření po vzoru Jihoafrické republiky. Komise pravdy a smíření (TRC) v Jihoafrické republice řešila zločiny a křivdy z období režimu apartheidu.