První dáma Francie nebude Francouzkou ještě čtyři roky

Paříž - Nová manželka francouzského prezidenta Sarkozyho, italská zpěvačka Carla Bruniová, nezíská díky sňatku automaticky francouzské občanství. Ačkoli prezidentská kancelář ještě o víkendu tvrdila, že Bruniová nebude mít se získáním občanství problém, francouzské zákony mluví jinak. Aby se nová první dáma Francie mohla prohlásit za místní občanku, musí žít v manželství čtyři roky, z toho minimálně tři strávit v zemi svého manžela.

Nicolas Sarkozy si bývalou modelku Bruniovou vzal v sobotu dopoledne při občanském ceremoniálu v prezidentském Elysejském paláci v Paříži. Jejich vztah prý začal v loni v listopadu, krátce po Sarkozyho rozchodu s manželkou. Podle redaktora ČT Zdeňka Velíška chtěl prezident po rozvodu, o který požádala manželka, národu dokázat, že v soukromém životě není ztroskotanec. I proto sňatek s Bruniovou neodkládal.

Jan Šmíd z ČRo 1 Radiožurnálu uvádí další důvod - Sarkozymu klesala popularita kvůli neuspořádanému soukromému životu, který se stal prakticky veřejnou záležitostí. Sňatkem si chtěl veřejnost znovu přiklonit na svoji stranu. „Sňatek s Bruniovou byl ovšem trochu ukvapený. Pokud by se někdy v budoucnu rozvedli, bylo by to pro Sarkozyho horší než první rozvod,“ dodává Šmíd.

Francouzská média se nyní od soukromého života manželů vrátila spíše k jejich profesím. Ohlas například vzbudila zpráva, že Carla Bruniová do konce února vydá své třetí hudební album.