Zveřejněna závěť Bhuttové; stranu má vést její manžel

Islámábád - Zavražděná pákistánská opoziční vůdkyně Bénazír Bhuttové ve své poslední vůli požádala manžela, aby se ujal vedení strany, v jejímž čele stála. Zároveň v ní vyjádřila obavy o další budoucnost Pákistánu i o svou bezpečnost a zmínila se také o nebezpečí, kterému čelila ze strany islámských radikálů. Političčinu poslední vůli zveřejnila její strana, uvedla agentura Reuters.

„Bojím se o budoucnost Pákistánu. Pokračujte, prosím, v boji proti extremismu, diktatuře, chudobě a nevědomosti,“ stojí v dokumentu. Bhuttová doporučila Pákistánské lidové straně (PPP), aby do vedení jmenovala jejího manžela Ásifa Alího Zardárího.

Bhuttová byla zavražděna 27. prosince při odchodu z volebního shromáždění v Rávalpindí. Zveřejnění jednostránkového, ručně psaného dokumentu má odstranit všechny pochybnosti okolo přání političky, kdo se má stát šéfem PPP. Dokument je datován 16. října, dva dny před návratem Bhuttové z osmiletého exilu zpět do Pákistánu.

Po smrti političky se stal předsedou PPP její devatenáctiletý syn Bilavál Zardárí a spolupředsedou strany byl jmenován její manžel Ásif Alí Zardárí. Oba mají stranu vést do únorových voleb a nyní zveřejněná závěť tedy jen formálně potvrdila stávající stav.

Manžel Bhuttové je považován za spornou postavu pákistánské politiky. Zasedal jako ministr ve vládách své ženy a vysloužil si za údajné korupční chování přezdívku Pan 10 procent. Bhuttová ale jeho nařčení z korupce považovala za politicky motivovaná a popsala ho jako hrdinu, který strávil jedenáct let ve vězení kvůli obviněním, která nikdy nebyla prokázána.