NASA dal zelenou startu Atlantisu

Houston (USA) - Americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA) dal v úterý zelenou startu raketoplánu Atlantis. Technické problémy, které přiměly NASA start několikrát odložit, se prý již podařilo odstranit. Plánovaný čtvrteční termín však podle meteorologů může narušit nepříznivé počasí, které má nad floridským Mysem Canaveral panovat. Podle předpovědí má ve čtvrtek ve 14:45 místního času (20:45 SEČ) nad Kennedyho vesmírným střediskem pršet a šance, že bude počasí příznivé ke startu, je jen 40 procent. V pátek už by měly být podmínky příhodnější.

Atlantis má na Mezinárodní vesmírnou stanici (ISS) vynést sedmičlennou mezinárodní posádku a evropskou laboratoř Columbus. Raketoplán měl původně odstartovat již na počátku prosince, kvůli poruše senzoru kontroly paliva byl ale začátek mise odložen nejprve na leden a poté na počátek února.

NASA věří, že technické problémy se již definitivně podařilo odstranit a že raketoplán se konečně vydá na svou cestu. „Odpočítávání jde dobře a my doufáme, že to tak zůstane,“ prohlásil Doug Lyons, který bude start řídit.