Turecký parlament zruší zákaz nošení šátku na univerzitách

Ankara - Turecký parlament by měl dnes schválit ústavní reformu, která umožní nosit muslimský šátek na univerzitách. Návrh na změnu ústavy v tomto bodu podaly vládní Strana spravedlnosti a rozvoje (AKP) a nacionalistická opoziční Strana národní akce (MHP). Proti tomuto záměru v sobotu v Ankaře demonstrovalo 125.000 lidí.

Proti zrušení zákazu nosit muslimský šátek na univerzitách vystupují laické kruhy především v armádě, v soudnictví a ve vysokém školství. V Turecku probíhá od 80. let tzv. islámská renesance. Přísně sekulární styl, který zavedl Mustafa Kemal Atatürk, když v roce 1923 založil Tureckou republiku, je na ústupu. Neodpovídá totiž společnosti, která je z 99 procent muslimská.

Na současné turecké politické scéně sice vystupuje několik lidí, kteří mají islamistický základ. Hlavní slovo má ale podle bývalého velvyslance v Ankaře Tomáše Laněho mladá generace, jejíž strany se profilují jako standardní pravicové partaje.

Premiér Recep Erdogan a prezident Abdullah Gül soudí, že zákaz nošení šátků omezuje svobodu jednotlivce. Zrušení tohoto nařízení je proto jedním z kroků v zavádění reforem nezbytných k přijetí Turecka do Evropské unie.

Analytik Asociace pro mezinárodní otázky Michal Thin nepředpokládá, že by povolení nošení šátků rozpoutalo armádní puč. „Ke klasickému vojenskému puči došlo naposledy v roce 1980. Převrat v roce 1987, který svrhl islamistickou vládu, byl spíš pouze nátlakem armády,“ prohlásil Thin ve vysílání České televize. Po loňských volbách, které drtivě vyhrála strana AKP, je armáda ve slabé pozici.

O možnosti povolit nošení islámského šátku na univerzitách se v zemi diskutuje už delší dobu. Šátek se nesmí nosit ani na veřejných úřadech. Této sféry se však aktuální reforma netýká.